Discuusje:Zêeuws-Vloandern

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Van Wikipedia

Foutieve datum ea[brontekst bewerken]

Het artikel vermeldt onterecht dat Zeeuwsch-Vlaanderen nog tot 1830 deel was van West- en Oost-Vlaanderen. Ik citeer:

"Koning Willem I van Nederland maakte in 1815 de situatie ongedaan en de vroegere staatsgrens werd opnieuw een grens, nu tussen de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen van het nieuwe koninkrijk." [1]

Grappige bijzonderheid: één van de weinige veldslagen van de Belgische onafhankelijkheidsstrijd vond plaats bij Waterlandkerkje. Daarbij werden 100 soldaten van het "Belgische leger" die probeerden Zeeuwsch-Vlaanderen te veroveren, gevangen genomen door de Nederlanders. Bij ondervraging bleek dat meer dan de helft van de "Belgen" afkomstig was uit het Rijsselse. Ook de meeste anderen waren Fransen.

Overigens was er onder de bevolking van Zeeuws-Vlaanderen altijd weinig animo om bij België te komen. Onder de Fransen waren veel zuiderlingen in de streek komen wonen, meestal West-Vlamingen (waaronder een aantal Stevenisten) maar ook mensen uit de streek van Eeklo. Ook zij bleven Oranje getrouw. De enige aanhangers van een eventuele Belgische overname bleken een aantal pastoors die nog onder het Franse bewind door de bisschoppen van Brugge en Gent benoemd waren. In 1919 waren ook de Roooms-katholieke pristers in Zeeuwsch-Vlaandren anti-Belgisch gezind. Een streven naar "hereniging" met België is er eigenlijk enkel rond 1958 geweest, toen er hevig protest was tegen de nieuwe prijsverhogingen voor de veerboten. nl:Vrije_Veren

Wellicht moet het artikel ook vermelden, dat ten westen van de Braakman, maar ook in Terneuzen, Axel en Zaamslag de bevolking hoofdzakelijk protestants is, wat een grote invloed gehad heeft op de taal van Zeeuws-Vlaanderen na 1830: de protestanten trouwden met andere protestanten van over het water en de oude West-Vlaamse inwijkelingen, geconfronteerd met de keus tussen Zeeuws en Oost-Vlaams kozen voor het Zeeuws, waardoor het dialect van Zeeuws-Vlaanderen eigenlijk gewoon Zeeuws werd, maar met een sterke West-Vlaamse inslag (West-Vlaamse invloed is zelfs in Terneuzen en Axel merkbaar).--Paul Pieniezny 14:44, 19 december 2006 (UTC)

Heel interessant Paul, bedankt. Belgen uit het Rijselse kunnen ook Vlamingen zijn uit Frans-Vlaanderen. Ik heb er ook geen idee van in hoeverre iedereen Vlaams sprak in Vlaanderen in de jaren 1800. Boeiende stof.
Ons departement geschiedenis is momenteel zwaar overbelast, zodat het wel een tijdje kan duren voor het artikel aangepast is. Natuurlijk moet je je ondertussen niet generen om verder op speurtocht te gaan, en eventueel artikels aan te passen.--Foroa 15:31, 19 december 2006 (UTC)


Wat??? Koewacht, Vogelwaarde enz. belangrijke plaatsen? En Terneuzen en Axel staan er dan niet bij?