Gebruker:Karelhenriette

Van Wikipedia

Ch. Van Cauwenberghe Mekanieke Weverij te Zwevegem, opvolgster van Mekanieke Weverij Weduwe René Van Cauwenberghe - Scherpereel (Zwevegem), mede-opvolgster van Weverij Charles Scherpereel & A. Engelbeen ( 1903 Saint-Louis, Deerlijk ), van Weverijen P. Leperre, G. Glorieux en Weverij Adolphe Maes - Van Schaemelhout, Ommegangstraat Zwevegem.

1903 Uprichtinge van een nieuwe weverie deur Charles-Louis Scherpereel en A. Engelbeen in Saint - Louis. Charles-Louis en zijn zus Adolphine Scherpereel hadden ierst een bakkerie te St. Lodewijk, Deerlijk nog van hun vader bakker Albert Scherpereel-Salembier. Samen met de kinderen van Charles-Louis: Albert en Anna Scherpereel en Engelbeen als wever werd de bakkerij langs de steenweg van Zwevegem naar Otegem omgevormd naar een weverij. Anna Maria Adolphine Scherpereel, fabricante, trouwde met René Florent Vancauwenberghe ( zoon van Charles en Marie Flavie Lehambre ), fabrieksbestuurder geboren in Wannegem-Lede. Na het vroegtijdig overlijden van René Vancauwenberghe in 1917, nam zijn weduwe Anne Marie Adolphine Scherpereel-Vancauwenberghe alleen het roer van haar deel van haar vaders firma in handen, zij verkocht als specialiteit "stoffen voor geestelijke gemeenten evenals: sergen, voilen, cameloten, thibets, buren, lakens, cheviotten, wollen dekens, frisen, witte-blauwe-zwarte-grauwe lijnwaden, damasse, tijken, enz ". De marchandise werd dan nog vervaardigd in St. - Louis, en verkocht aan kloosters in gans België. Haar oudste zoon Karel Lodewijk Fl. J. Vancauwenberghe deed de zaak na zijn legerdienst in 1934 samen met haar verder groeien. Door Karel ( Carolus Ludovicus Flavianus Vancauwenberghe gedoopt ) werd na 1943 een nieuwe fabriek met weverij en confectieatelier gebouwd, te Zwevegem, Ommegangstraat 20. Karel werd geholpen door zijn echtgenote Henriëtte Maria Godelieve Maes vanaf 1937 en na 1970 door zijn oudste zoon, hij noemde zijn bedrijf Mekanieke Weverij C. Van Cauwenberghe of C.V.C., naar Carolus Van Cauwenberghe, zijn doopnaam. De specialiteit van de firma waren stoffen voor kloostergemeenschappen met inwevingen, katoen, garen en wollen stoffen. Het kliënteel bestond vooral uit kloostergemeenschappen met hospitalen, scholen en ook uit openbare ziekenhuizen, die katoenen en linnen lakens en kledij nodig hadden. Men produceerde ook wollen stoffen voor kloosterpijen en habijten. Ook werd er katoenen zakken gemaakt als verpakking van voedingswaren voor mens en dier. De fabriek had een weverij met Picanolgetouwen en een confectieatelier. Na het Tweede Vaticaans Concilie droegen de kloosterlingen minder pijen en habijten en kochten ze kledij in de winkels i.p.v. deze zelf te maken, waardoor de weverij achteruit ging. De productie in de weverij werd langzaam afgebouwd en deze werd definitief gesloten in 1973.

Mevrouw en Mijnheer Karel Vancauwenberghe - Maes Henriëtte hadden 13 kinderen in Zwevegem, geboren tussen 1938 en 1960, Karel overleed op 72 jarige leeftijd in 1985. Henriëtte Maes overleed in 2006 op 92 jarige leeftijd.