Gemêenteroadsverkiezingn 2006

Van Wikipedia

Om de 6 joar goan de gemêenteroadsverkiezingn deure, woarby da de minsn stemmn voo 't lokoal niveau, zynde de gemêentn. In 2006 weirdn de Gemêenteroadsverkiezingn g'odn ip 8 oktober 2006. Voo de verkiezingn weird West-Vloandern in 8 arroundissementen ingedêeld. De gemêenteroadsverkiezingn zyn olsan t'ôpe me de provincieroadsverkiezingn.

Algemêne tendensen[bewerkn | brontekst bewerken]

De verkiezingn van 2006 weirdn olgemêen gekenmerkd deur de deurbroake van het Vlaams Belang ip gemêentelik vlak. De party ging over hêel Vloandern een 6.5% voorut en da wos vôorol te wytn an de klêne gemêentn, want in de steedn plaffoneerden ze of gingn ze licht achteruut. De Open VLD wos de grôte verliezer van de verkiezienge, beist da CD&V sterk en SP.a licht vôoruut gingn. Groen! verloor ôok lichtjes, moar wos toch content omda ze ten ipzichte van 2004 vôorut gingn.

In West-Vloandern woarn der ôok een oantal interessante ountwikkelingn: in Ostende es Jean-Marie Dedecker der nie in gesloagd om zyn doel te bereikn, noamelik de mêerdereid breekn. Zyn verzet, teegn de lokoale partiestrategie in, teegn de soamenwerkienge me de SP.a wos mede verantwôordelik voo zyn onslag uut de party. In Kortryk eit de CD&V, ounder leidinge van Stefaan De Clerck, zyn absolute mêerderheid verloorn. Aloewel ze goe soamen oan geweirkt me de SP.a van Philippe De Coene, eit de CD&V toch beslist om me de VLD te zittn. In veel gemêenten ein de CD&V veel in de pap te brokkn. Z'ein veel absolute mêerdereedn, en versterkn die nog dikwyls. In Wielsbeke wos 't er een kanse dat et Cordon Sanitaire deurbrookn weird: de twêe grôotste partyen, CD&V-N-VA en WDV (Welvaart Door Vrede), ein elk 9 zetels en het Vlaams Belang 1. Uuteidelik et er e verkoozn gemêenteroadslid van WDV overeloopn no de CD&V en ezô et die party ogliek de mêerdereid kunn oaln.

Verkiezingsuutslag 2006[bewerkn | brontekst bewerken]

Externe koppelienge[bewerkn | brontekst bewerken]