Discuusje Wikipedia:Standoardvlams

Van Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toch maar even zeggen dat zaken zoals de vervoeging van ja en neen ook in heel wat Oost-Vlaamse dialecten voorkomen (Waaslands, Meetjeslands, ..)

Da weetn we wel wè. Je moe moar e ki na Djeetje De Vlaeminck luustern :) Moa ier is 't een West-Vlamschn wikipedia, dus 'k zie nie goed woarom damme ier over andere toaln zou moetn klappn?

Tsja, dan zullen jullie toch deze regel moeten nuanceren op de projectpagina: "Ook vele word'n, uutdrukkiengn en vervoegingn goa je ollene moa in 't West-Vlams tegenkomn, lik de vervoegiengn van ja en nin om moa e voorbeeld te geevn."

Hm, je moet hier nu natuurlijk geen intelligente praat gaan verwachten. Laat de Westvlaming maar gewoon zijn goesting doen. 81.83.0.66 14:02, 8 ogustus 2007 (UTC)
Ho-ho, deze Wiki is al lang de uit-de-hand-gelopen-grap-fase ontgroeid. We willen het serieus aanpakken. En dus nemen we de (terechte) kritiek van de eerste (Oost-Vlaamse) spreker ter harte. De definitie moet dan inderdaad genuanceerd worden. Kan iemand hier werk van maken? --Astro 14:21, 8 ogustus 2007 (UTC)
't is dus al geklaard. Merci, Patrick! --Astro 20:45, 8 ogustus 2007 (UTC)

De term Standaard Vlaams is volgens mij zeer slecht gekozen, dit impliceert dat dit de standaard gesproken taal in Vlaanderen is, wat dus op weinig slaat. De term "Standaard West-Vlaams" is hier aangewezen als deze Wiki effectief de uit-de-hand-gelopen-grap-fase ontgroeid is.

Ik begrijp wat je wil zeggen, maar het hangt er uiteraard vanaf wat je onder Vlaams verstaat. Vlaams is voor ons de verzameling van Vlaamse dialecten, niet de verzameling van alle Nederlandse varianten gesproken in Vlaanderen. De toewijzing vls is door "wikipedia" zelf gebeurd, maar staat me wel aan, want Vlaams is Frans-, Zeeuws-, West- én Oost-Vlaams (dit met het nodige weerhouden, gezien de sterke Brabantse invloeden in sommige dialecten van Oost-Vlaanderen)). Nu, bedankt voor de reactie. --Meuzel
Ik kan Meuzel alleen maar beamen. Het is verkeerd om de taalkundige term "Vlaams" te associëren met het huidige Belgische gewest Vlaanderen. De Vlaamse streektaal (of dialect zo je wil) is de opvolger van de taal van het middeleeuwse graafschap Vlaanderen. En de grenzen van dit graafschap vielen helemaal niet samen met die van het huidige gewest Vlaanderen. Zo maken ook het Frans-Vlaams en Zeeuws-Vlaams integraal deel uit van het Vlaams terwijl je voor diezelfde reden moeilijk kunt stellen dat de Frans-Vlamingen en Zeeuws-Vlamingen in het Vlaamse gewest wonen. (Wat niet wegneemt dat ze zich geen Vlaming voelen, integendeel!) Net zoals je evenmin kunt stellen dat alle Brabanders of Limburgers in het Vlaamse gewest wonen.
Het gaat dus niet op om de spreektaal van het huidige gewest Vlaanderen Vlaams te noemen want er zijn meerdere spreektalen die onderling sterk afwijken. Naast het Vlaams (in West- en Oost-Vlaanderen) worden er in het Vlaamse Gewest ook nog Brabants (in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en Limburgs (in provincie Limburg) gesproken. --Patrick 4 jan 2009 21:43 (UTC)[reageer]