Lyon

Van Wikipedia

Vrankryk Lyon

Liggienge van Lyon in Vrankryk
Geografie
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Métropole de Lyon (69M)
Arroundissement Lyon
Kanton
Coördinoatn 45°45′NB 4°53′OL
Ippervlak 47,87 km²
Inweuners
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

522.969 (2019)
10.925 inw./km²
Andere
Burgemêester
Postcode 69001 - 69009
Webadres Site van Lyon


Lyon is e stad en gemêente in 't zuudôostn van Vrankryk, geleegn woar dan de riviern de Rhône en de Saône t'hopevloein. 't Is 't administratief center van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, de Métropole de Lyon en van 't departement Rhône. D'inweuners wordn Lyonnais genoemd.

Den heuvel Fourvière vanof La Croix-Rousse

De Rhône en de Saône kommn t'hope in 't zuudn van 't historisch stadscenter en vormn e schiereiland, de "Presqu'île", begrensd deur twèe grôte heuvels in 't westn en 't nôordn en e grôte vlakte in 't ôosten. Place Bellecour ligt an de Presqu'île tusschn de twèe riviern en is 't derde grotste oopnboar pleing van Vrankryk.

De nôordelykn heuvel is La Croix-Rousse, die "den heuvel die werkt" genoemd wordt, omdat er traditioneel vele klêene zydeateliers zyn, 'n industrie woar dat de stad al lange vôorn bekend stoat. De westelykn heuvel is Fourvière, en wordt "den heuvel die bidt" genoemd, omda 't de plekke is woa dat de basilieke van Notre-Dame de Fourvière stoat, verschillige klôosters en de zetel van 't bisdom. D' historische binnestad stoat sedert 1998 ip de weirelderfgoedlyste van UNESCO.

Lyon wierd in 43 v.Chr. gesticht deur de Romeinn, oender leidienge van Lucius Munatius Plancus, oender de noame Lugdunum ols hoofdstad van Gallië.

Wikimedia Commons