Vlams: verschil tussen versies

Van Wikipedia
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Astro (discuusjeblad | bydroagn)
beetje warrig artikel, nu. verdient meer uitdieping. iemand?
D-rex (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Vlams is de verzoamelinge dialecten van [[West-Vlaondern|West-]] en [[Oost-Vlaondern|Ohst-Vloandern]], Frans-Vloandern en [[Zeêuws-Vlaondern|Zeeland]]. Die dialecten vormen ene grop, lik het Brabants ne grop is.
Vlams is de verzoamelinge dialecten van [[West-Vloandern|West-]] en [[Ôost-Vloandern]], Frans-Vloandern en [[Zeêuws-Vlaondern|Zeeland]]. Die dialecten vormen ene groep, lik het Brabants ne groep es.
<br>
<br>
Ohst-Vlams wikt het mihst of van het middeleeuws Vlams voor wat betreft zin utsprake. In de zestienden eeuw is Gent onder invloed van het [[Brussel]]s, Brusslse klankn goan overneemn. Het wos den eeuw van de reformoasje en contra-reformoasje, Brussel. Het bewis dat de utsproake van het [[Gent]]s deur het Brussls en nie deur het Antwerps is beinvloed is dat veel woordn nun Brusselsn 'uu'-klank hin en gèn Antwerpsn 'oe'.
Ôost-Vlams wikt het minst of van het middeleeuws Vlams voor wat betreft zin utsproake. In de zestienden eeuw is Gent onder invloed van het [[Brussel]]s, Brusslse klankn goan overneemn. Het wos den eeuw van de reformoasje en contra-reformoasje, Brussel. Het bewis dat de utsproake van het [[Gent]]s deur het Brussls en nie deur het Antwerps es beïnvloed es dat veel woord'n nun Brusselsn 'uu'-klank ein en gèn Antwerpsn 'oe'.
<br>
<br>
vôorbeeld'n:
vohrbeeldn:
* schohne (WVl) - schuune (Gents)
* schôone (WVl) - schuune (Gents)
* mohrd (WVl) - muurd (Gents)
* môord (WVl) - muurd (Gents)
* van tevohrn (WVl) - van tevuure (Gents)
* van tevôorn (WVl) - van tevuure (Gents)
<br>
<br>
Moar: Gents is in zin basis zo goed of volledig Vlams gebleevn.
Moar: Gents is in zin basis zo goed of volledig Vlams gebleevn.
<br>
<br>
vôorbeeldn:
vohrbeeldn:
* Neen (NL) = Nink (Neen ik, in WVl) = Nienok of Niek (Neen ik, Gents)
* Neen (NL) = Nink (Neen ik, in WVl) = Nienok of Niek (Neen ik, Gents)
* Ja (NL) = Johm (Ja me, in WVl, worhbie dat 'me'=widder betihkent = in NL: ja wij) = Joam (Gents, 't zelfde lik in West-Vlams moa enigszins anders utgesprookn).
* Ja (NL) = Johm (Ja me, in WVl, woarbie dat 'me'=widder betjeekent = in NL: ja wij) = Joam (Gents, 't zelfde lik in West-Vlams moa enigszins anders uutgesprook'n).
enzovôort
enzovoèrt


[[Category:Taole]]
[[Category:Toale]]

Versie van 30 sep 2006 08:10

Vlams is de verzoamelinge dialecten van West- en Ôost-Vloandern, Frans-Vloandern en Zeeland. Die dialecten vormen ene groep, lik het Brabants ne groep es.
Ôost-Vlams wikt het minst of van het middeleeuws Vlams voor wat betreft zin utsproake. In de zestienden eeuw is Gent onder invloed van het Brussels, Brusslse klankn goan overneemn. Het wos den eeuw van de reformoasje en contra-reformoasje, Brussel. Het bewis dat de utsproake van het Gents deur het Brussls en nie deur het Antwerps es beïnvloed es dat veel woord'n nun Brusselsn 'uu'-klank ein en gèn Antwerpsn 'oe'.
vôorbeeld'n:

  • schôone (WVl) - schuune (Gents)
  • môord (WVl) - muurd (Gents)
  • van tevôorn (WVl) - van tevuure (Gents)


Moar: Gents is in zin basis zo goed of volledig Vlams gebleevn.
vôorbeeldn:

  • Neen (NL) = Nink (Neen ik, in WVl) = Nienok of Niek (Neen ik, Gents)
  • Ja (NL) = Johm (Ja me, in WVl, woarbie dat 'me'=widder betjeekent = in NL: ja wij) = Joam (Gents, 't zelfde lik in West-Vlams moa enigszins anders uutgesprook'n).

enzovôort