Bloed: verschil tussen versies

Van Wikipedia
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Escarbot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Erbij: mhr:Вӱр, mn:Цус Eraf: pnb:دل
EmausBot (discuusjeblad | bydroagn)
k r2.6.4) (Robot Derby: hak:Hiet-yi̍t
Regel 49: Regel 49:
[[gl:Sangue]]
[[gl:Sangue]]
[[gu:રક્ત]]
[[gu:રક્ત]]
[[hak:Hiet-yi̍t]]
[[he:דם]]
[[he:דם]]
[[hi:रक्त]]
[[hi:रक्त]]

Versie van 17 feb 2011 22:54

Bloed is e vloeistoffe die in 't lyf van een organisme beweegt voe de verdêlieng van voedienksstoffn en den afvoer van afvolstoffn van 't metabolisme, en by ogere bêestn ook zorgt voe 't transpor van zuurstoffe en den afvoer van 't verbrandingsproduct kooldioxide zowel als de temperateur van warmbloedigen in stand oedn: e vôorbêeld van homeostase.

Bij ogere bêestn lik reptieln, veugels, amfibieën en zoogbêestn wordt et bloed roundgepoempt deur een erte, in e geslootn systeem van slagoaders, oarvoaten en oaders.

Insectn doarenteegn en gin gesloten circuloatiesysteem, mêestal gin zuurstoffebiendende bestanddêeln in 't bloed (da by die beesten hemolymfe noemt) en de ademhaliengsfuncties wordn by under nie door 't bloed vervuld.

Andere geleedpôtigen en soms wel bloed dat zuurstoffe transporteert, mo mêestal gebeurt da nie me hemoglobine, mo met hemocyanine, e koperoudend zuurstoftransporteiwit dat vry in 't bloed is opgelost.

Dat artikel ier is nog moa e klêen begun. Ge zyt g'inviteerd vôor ip bewerkn te klikkn vo mêer encyclopedische kennisse toe te voegn.