Pepeyn I van Aquitanië: verschil tussen versies

Van Wikipedia
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k r2.7.1) (Robot Derby: cs:Pipin I. Akvitánský
EmausBot (discuusjeblad | bydroagn)
Regel 33: Regel 33:
[[cs:Pipin I. Akvitánský]]
[[cs:Pipin I. Akvitánský]]
[[de:Pippin I. (Aquitanien)]]
[[de:Pippin I. (Aquitanien)]]
[[el:Πεπίνος Α' της Ακουιτανίας]]
[[el:Πεπίνος Α΄ της Ακουιτανίας]]
[[en:Pepin I of Aquitaine]]
[[en:Pepin I of Aquitaine]]
[[es:Pipino I de Aquitania]]
[[es:Pipino I de Aquitania]]

Versie van 31 jul 2012 22:21

Pepeyn I van Aquitanië
797- 838
Denier van Pepeyn I (817-838)
Keunink van Aquitanië
Periode814- 838
VôorgangerLodewyk den Vroomn
IpvolgerPepeyn II van Aquitanië
VoaderLodewyk den Vroomn
MoederIrmingard van Haspengouw


Pepeyn I (797- Poitiers, 13 december 838) was keunink van Aquitanië. Je was de twidde zeune van Lodewyk den Vroomn en zyn êeste vrouwe Irmingard van Haspengouw.

In 814 krêeg Pepeyn Aquitanië, dat ook ’t ounderkeuninkryk van zyn voader gewist was ounder de regerienge van Karel den Grôotn.

In 817 wierd de Ordinatio Imperii (Ordenienge van ‘t Ryk) ipgesteld, vo d’ipvolgienge van zyn voader te regeln. Den oudstn, Lotharius I, krêegt de keizerstitel met Italië en ’t ippergezag, Lodewyk den Duuts Beiern en Pepeyn hield Aquitanië.

In 822 is Pepeyn getrouwd met Ingeltrude (ook Engelberga, Rigarde, Hringard, of Ringart genoemd), dochter van Theodobert, groaf van Madrie. Z’han twi zeuns, die stiervn zounder jounges:

  • Pepeyn, zyn ipvolger in Aquitanië
  • Karel, aartsbisschop van Mainz

De probleemn begostn achter da Lodewyk den Vroomn in 823 nog ’n achterkommertje, Karel (den Kletsn) krêeg me zyn twidde vrouwe Judith van Beiern. Ounder heur druk krêeg Karel in 829, ip de ryksdag van Worms, an zyn zes joar ook zyn keuninkryk: Alemannië (Elzas, Zwaabn en Bourgondië). De zeuns kwoamn in ipstand en van 830 wast er constant boel tusschn de broers en under voader en ook tusschn de broers ounder makoar. Ze voerdn den êenn oorloge achter den andern.

In 838 is Pepeyn gestorvn. J’is begroavn in de Sainte-Croix in Poitiers.

D’r kwam e nieuwe erfregelienge en Lodewyk den Vroomn benoemde Karel den Kletsn tout nieuwn keunink van Aquitanië. Mo den oadel van Aquitanië was nie akkôord en ze verkoozn Pepeyn II van Aquitanië, Pepeyns zeune.