Katlynepôorte: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
[[Ofbeeldienge:Brugge - Katelijnepoort - Belgium.jpg|thumb|De Katlynepôorte in 1831.]]
 
De '''Katlynepôorte''' was e stadspoorte in [[Brugge]]. De poorte was gelegen an 't ende van de [[Katlynestroate. De naame van de poorte wordt nog oltyd gebruukt voe de platse wo da ze vroeger lag. An de Katlynepôorte lig nu nog een droaibrugge over de [[Riengvoart, de Katlynepoortbrugge.
 
De Katlynepôorte was de platsplatse wo da je Brugge verliétverliet richtienge [[Kortryk]]. 't Was éene van de poort'n die deel uitmaktenuutmakten van de twidde vesten, gerealisird in [[1297]]. De pôorte lidde in dien tyd no de Sinte-Katarina parochiêe, worvan dat de kerke buut'n de stadsmeuren lag. Die kerke wierd ofgebrôoken in [[1578]].
 
Ol in [[1401]] was de Katlynepôorte bouwvallig. Achter 't ofsmyten wier ze direct herbouwd. In [[1782]] wierd de binnenpôorte ofgebroken; de reste van 't complex volgde in [[1862]]. De vôorpôorte is bôovendien pazpas in [[1753]] herbouwd. Ip 't fotôotjie zie 'j'ôak ook nog de [[Gentse barge]], die regelmoatig de verbiendienge makte mé [[Gent]]; een dienst die bestoend tusjschentusschen [[1624]] en [[1911]].
 
[[Categorie:Brugge]]
[[Categorie:Poorte in West-Vloandern]]
 
[[nl:Katelijnepoort (Brugge)]]
24.294

bewerkingen

Navigatiemenu