Adriaan Willaert: verschil tussen versies

Van Wikipedia
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Taalfouten in het nederlands
Regel 1: Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Adrian Willaert.jpg|thumb|<center>Adriaan Willaert]]
[[Ofbeeldienge:Adrian Willaert.jpg|thumb|<center>Adriaan Willaert]]
'''Adriaan Willaert''' ([[Rumbeke]], circa 1488 – [[Venetië]], [[7 december]] [[1562]]) was een [[Groafschap Vloandern|Vlamsche]] componist, dirigent, muzieklêroare en kapelmêester.
'''Adriaan Willaert''' ([[Rumbeke]], circa 1488 – [[Venetië]], [[7 december]] [[1562]]) was een [[Groafschap Vloandern|Vlaamse]] componist, dirigent, muziekleraar en kapelmeester.
==Leevn en werk==
==Leven en werk==
Adriaan Willaert krêeg zyn ipleidienge in [[Parys]] by de componist Jean Mouton. In 1515 trokt ’n noar [[Itoalië]], lik vele mêesters uut de [[Lêge Landn]] in die periode. In 1522 wast ‘n in [[Rome]] en van 1522 tout 1527 an de hofkapelln van Ferrara en [[Milaan]]. In 1527 wierd ‘n benoemd tout kapelmêester van de San-Marco-basilieke in Venetië, woa dat ’n blêef tout an zyn dôod in 1562.
Adriaan Willaert kreeg zijn opleiding in [[Parys|Parijs]] bij de componist Jean Mouton. In 1515 trok hij naar [[Itoalië|Italië]], gelijk vele meesters uit de [[Lêge Landn|Lage Landen]] in die periode. In 1522 was hij in [[Rome]] en van 1522 tot 1527 aan de hofkapel van Ferrara en [[Milaan]]. In 1527 werd hij benoemd tot kapelmeester van de San-Marco-basiliek in Venetië, waar dat hij bleef tot aan zijn dood in 1562.


Je was één van de mêest veelzydige componistn uut de [[Renaissance]], en vanuut zyn positie in Venetië ad ‘n een grôte muzikoaln invloed in Europa. Willaert wordt anzien als de groundlegger van de [[Venetioansche Schole]], die een sterkn invloed ad ip de vroege Barokmuziek.
Hij was een van de meest veelzijijdige componisten uit de [[Renaissance]], en vanuit zijn positie in Venetië van een grote muzikale invloed in Europa. Willaert wordt aanzien als de grondlegger van de [[Venetioansche Schole|Venetiaanse School]], die een sterke invloed had op de vroege Barokmuziek.


Van Willaert zyn d’r vele werkn gekend lik messn, [[psalmn]], motettn, madrigoaln, canzones en instrumentoale werkn.
Van Willaert zijn er vele werken gekend zoals missen, [[psalmn|psalmen]], motetten, madrigalen, canzones en instrumentale werken.


==Varia==
==Varia==
*De ''Academie voor Muziek en Woord'' in [[Roeseloare]] is noar em vernoemd en d’r is ook een Adriaan Willaertstroate.
*De ''Academie voor Muziek en Woord'' in [[Roeseloare|Roeselare]] is naar hem vernoemd en er is ook een Adriaan Willaertstraat.
*De ''vzw Adriaan Willaert Stichting'' is een cultuurverênigienge in Roeseloare, ipgericht in 2004, die under bezigoudt met ‘t verzoameln van documentoatie over Adriaen Willaert, ‘t anleggen van een discografie van Willaert en andere van zyn tyd, ‘t verzoameln van partiteuren en ‘t ipzettn en uutbouwn van een infocentrum.
*De ''vzw Adriaan Willaert Stichting'' is een cultuurvereniging in Roeselare, opgericht in 2004, die zich bezighoudt met het verzamelen van documentatie over Adriaan Willaert, het aanleggen van een discografie van Willaert en anderen van zijn tijd, het verzamelen van partituren en het opzetten en uitbouwen van een infocentrum.
==Externe koppelienge==
==Externe koppelienge==
*[http://www.adriaenwillaert.be/ Adriaan Willaert Stichtinge vzw]
*[http://www.adriaenwillaert.be/ Adriaan Willaert Stichting vzw]
*[http://home.planet.nl/~teuli049/wilricrepart.PDF Partituur van Ricercar in re]
*[http://home.planet.nl/~teuli049/wilricrepart.PDF Partituur van Ricercar in re]



Versie van 9 apr 2020 10:47

Adriaan Willaert

Adriaan Willaert (Rumbeke, circa 1488 – Venetië, 7 december 1562) was een Vlaamse componist, dirigent, muziekleraar en kapelmeester.

Leven en werk

Adriaan Willaert kreeg zijn opleiding in Parijs bij de componist Jean Mouton. In 1515 trok hij naar Italië, gelijk vele meesters uit de Lage Landen in die periode. In 1522 was hij in Rome en van 1522 tot 1527 aan de hofkapel van Ferrara en Milaan. In 1527 werd hij benoemd tot kapelmeester van de San-Marco-basiliek in Venetië, waar dat hij bleef tot aan zijn dood in 1562.

Hij was een van de meest veelzijijdige componisten uit de Renaissance, en vanuit zijn positie in Venetië van een grote muzikale invloed in Europa. Willaert wordt aanzien als de grondlegger van de Venetiaanse School, die een sterke invloed had op de vroege Barokmuziek.

Van Willaert zijn er vele werken gekend zoals missen, psalmen, motetten, madrigalen, canzones en instrumentale werken.

Varia

  • De Academie voor Muziek en Woord in Roeselare is naar hem vernoemd en er is ook een Adriaan Willaertstraat.
  • De vzw Adriaan Willaert Stichting is een cultuurvereniging in Roeselare, opgericht in 2004, die zich bezighoudt met het verzamelen van documentatie over Adriaan Willaert, het aanleggen van een discografie van Willaert en anderen van zijn tijd, het verzamelen van partituren en het opzetten en uitbouwen van een infocentrum.

Externe koppelienge