Golfstrôom: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
31 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
links
Geen bewerkingssamenvatting
(links)
 
[[Ofbeeldienge:Circulacion termohalina.jpg|thumb|De Golfstrôom makt dêel uut van de ''thermohaliene'' circuloatie.]]
[[Ofbeeldienge:Gulf Stream water temperature.jpg|thumb|Den ''Terra Modis'' ofbêeldienge toogt de Golfstrôom vanof 't nôordôostn van de [[Verênigde Stoatn]]. De warme Golfstrôom is oranje en gilve. De temperateurn wordn weregegeevn van warm noa koud: rôod, oranje, groen, gilve, lichtblauw, blauw en purper. Zwart betêekent dat er gin data beschikboar zyn (mêestol land). Bron: NASA]]
De '''Golfstrôom''' is een rappe, sterke warme strômienge in den [[Atlantischen Oceoan]] die zyn ôorsprounk viendt in de Golf van Mexico (vandoar de name). De Golfstrôom volgt den ôostelike kust van de [[Verênigde Stoatn]] en Newfoundland, woardat den Atlantischen Oceoan overstikt en an de [[Golf van Biskoaje]] uutkomt. Vandoa vloeit je ton noa 't nôordn toet an de Nôordzêe en de [[Nôordelyke Yszêe|Nôordeliken Yszêe]]. De Golfstrôom makt dêel uut van de ''thermohaliene circuloatie'', waddat een reekse oceoanstrôomn zyn die round de weirld zyn oceoann goan en gedreevn wordn deur een verschil in zoutgehalte van 't zêewoater.
 
In de Golfstrôom kunn'n d' er strôomsnelheedn van 3 meter per seconde vôorkommn, wadda betêekent dat een reize met de strôom veel rapper kan goan dan teegn de strôom up.
</div>
== Ontstoan en historisch gedrag ==
De Golfstrôom begint in de Golf van Mexico en briengt warm woater noa 't nôordelik dêel van den Atlantischen Oceoan woarda 't water an de [[Nôordpool]] bevriest. Doadeure wordt het overbluvende woater ryker an zout en zwoarder, en zakt noa beneen, woarachter dat de strôom langs den oceoanbodem were noa 't zuudn vloeit.
 
Me weetn van 't ounderzoek van den yskappe in [[Groenland]] dat in den ystyd de zêewoatertemperateure vantydn rap veranderde.
 
't Er wordt gepeisd dat de Golfstrôom oftewel gestopt hèt, of in een mêer zudelike positie noa beneen gedookn hèt.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu