Toendra: verschil tussen versies

Van Wikipedia
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
alle spelfouten
Labels: Ongedaan gemaakt Visuele tekstverwerker
veranderienge 307845 van 143.178.202.89 were weggedoan
Label: Ongedaan maken
Regel 1: Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Tundra in Siberia.jpg|thumb|Toendra in [[Siberië]]]]
[[Ofbeeldienge:Tundra in Siberia.jpg|thumb|Toendra in [[Siberië]]]]
Een '''toendra''' is een gebied zonder hoge plantengroei die grenst aan het poolgebied. De begroeiing bestaat uit [[gras]], mos en dwergstruiken.
E '''toendra''' is e gebied zoender hoge plantngroei die grenst an e poolgebied. De begroeiienge bestoat uut [[gras]]sn, mossn en dwerg[[struukn]].


't Woord ''toendra'' komt van 't Kildin-Samisch, een taal die gesproken wordt in 't Russisch schiereiland Kola. ''Tūndra'' is de genitief van ''tundar'', "boomloze steppe".
't Woord ''toendra'' komt van 't Kildin-Samisch, e toale die gesprookn wordt ip 't Russisch schiereiland Kola. ''Tūndra'' is de genitief van ''tundar'', "boomloze steppe".


't Algemêen klimoat ip en toendra is styf noadêlig voor de groei van [[plantn|planten]]. De grond is ongeveer zes maanden bevroren of bedekt met sneeuw. 't Groeiseizoen is erg kort en de gemiddelde temperatuur van de warmste maand ligt onder de 10°C. in de [[zomer]] ontdooit de bovenste laag met sneeuw/ijs, Alhoewel dat er niet veel neerslag is, zijn de meeste bodems in de toendra moerassig. Dat komt omdat het water niet kan wegzinken in de bevroren onderlaag. Daarom is er in vele plekken ook veegrond.
't Algemêen klimoat ip e toendra is styf noadêlig vo de groei van [[plantn]]. De groend is teminste zes moandn bevroozn of bedekt snêeuw. 't Groeisiezoen is styf kort en de gemiddelde temperateure van de warmste moand ligt oender de 10°C. Binst de [[zomer]] oentdôoit allêne moa de boovnste loage van de groend. Alhoewel dat er nie vele neerslag is, zyn de mêeste bodems ip e toendra moerassig. Da komt omda 't woater nie kan wegzienkn in de bevroozn oenderloage en deurdat de verdampienge ook styf lêge is. Doarom ist er ip vele plekkn ook veengroend.


Toendra's komen onder andere voor in [[Rusland]], [[Ijsland]], [[Canada]] en [[Alaska]]. In het zuiden wordt de toendra begrenst door de [[taiga]].
Toendra's kommn oender andere vôorn in [[Rusland]], [[Ysland]], [[Canada]] en [[Alaska]]. In 't zuudn wordt de toendra begrensd deur de [[taiga]].
{{Commonscat|Tundra}}
{{Commonscat|Tundra}}



Versie van 28 nov 2021 09:08

Toendra in Siberië

E toendra is e gebied zoender hoge plantngroei die grenst an e poolgebied. De begroeiienge bestoat uut grassn, mossn en dwergstruukn.

't Woord toendra komt van 't Kildin-Samisch, e toale die gesprookn wordt ip 't Russisch schiereiland Kola. Tūndra is de genitief van tundar, "boomloze steppe".

't Algemêen klimoat ip e toendra is styf noadêlig vo de groei van plantn. De groend is teminste zes moandn bevroozn of bedekt mè snêeuw. 't Groeisiezoen is styf kort en de gemiddelde temperateure van de warmste moand ligt oender de 10°C. Binst de zomer oentdôoit allêne moa de boovnste loage van de groend. Alhoewel dat er nie vele neerslag is, zyn de mêeste bodems ip e toendra moerassig. Da komt omda 't woater nie kan wegzienkn in de bevroozn oenderloage en deurdat de verdampienge ook styf lêge is. Doarom ist er ip vele plekkn ook veengroend.

Toendra's kommn oender andere vôorn in Rusland, Ysland, Canada en Alaska. In 't zuudn wordt de toendra begrensd deur de taiga.

Wikimedia Commons