Zudelikke Nederlandn: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
498 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
misschiens ook ne kee en artikel ofwerkn Foroa? :-)
Geen bewerkingssamenvatting
k (misschiens ook ne kee en artikel ofwerkn Foroa? :-))
De '''Zudelikke Nederlandn''' es de noame voe de vorstendommn die achter den [[Tachtigjoarigen Ôorlog]] onder Spoans gezag bleevn.
{{beg}}
De '''Zudelikke Nederlanden''' is de noame voe de vorstendommn die achter den [[Tachtigjoarigen Ôorlog]] onder Spoans gezag bleevn. 't Gebied werd ôok wel de [[Ôostenrykse Nederlanden]] genoemd omdat by de [[Vrede van Utrecht (1713)|Vrede van Utrecht]] in [[1713]] werd bepoald dat de Zudelikke Nederlanden by [[Oostenryk]] kwoamn.
 
Over 't algemêen weirdn de ieronderstoandeierounderstoande gebiedn bedoeld. De mêeste iervanzyn nu be'ôorne tegenwoordigstik totvan [[België]], moamoar en poar zynliggn nu bygedeeltelik of helegansn in [[Vrankryk]], [[NederlandOlland]] of , [[GroothertogdomGrootertogdom Luxemburg|Luxemburg]]. Ook inen [[DuitslandDuutsland]]. liggenConcreet enkele kleine stukjes.goat et Hetem betreftover:
 
*Groafschap Artesië
*Groafschap Vloandern
*Rysels-Vloandern, mè de steejn [[Rysel]], [[Dowaai]] en [[Orchies|Oorschie]]
*Groafschap Enegouwen
*d'Eerlykeid Mechelen
*Ertogdom Broabant
*Ertogdom Limburg
*Ertogdom Gelre
*Ertogdom Luxemburg
*Groafschap Noamn
 
De '''Zudelikke Nederlanden''' is de noame voe de vorstendommn die achter den [[Tachtigjoarigen Ôorlog]] onder Spoans gezag bleevn. 't Gebied werd ôok wel de [[Ôostenrykse NederlandenNederlandn]] genoemd omdat by de [[Vrede van Utrecht (1713)|Vrede van Utrecht]] in [[1713]] werd bepoald dat de Zudelikke Nederlanden by [[Oostenryk]] kwoamn.
 
De Zudelikke Nederlandn en de [[Noordelikke Nederlandn]] tope noemn z'ook wel de [[Nederlandn]] of de [[Lege Landn]]. De [[Noordelikke Nederlandn]] woarn d'r in gesloagd om under ounofankelik te moakn van de Spoansche Krone, officieel sinsn de [[Vrede van Münster]] van 1648.
 
[[Ofbeeldienge:OoNL1786.png|thumb|left|De Ôostenrykse Nederlanden in 1786]]
9.397

bewerkingen

Navigatiemenu