Zudelikke Nederlandn: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
130 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (+cat)
k
De '''Zudelikke Nederlandn''' es de noame voe de vorstendommn die achter den [[Tachtigjoarign Oorlog|Tachtigjoarigen Ôorlog]] onder Spoans gezag bleevn.
 
Over 't algemêen weirdn de ierounderstoande gebiedn bedoeld. De mêeste zyn nu e stik van [[België]] moar en poar liggn nu gedeeltelik of helegansn in [[Vrankryk]], [[Olland]], [[Grootertogdom Luxemburg]] en [[Duutsland]]. Concreet goat et em over:
*Groafschap Noamn
 
't Gebied èt van [[1621]] tout [[1713]] besteurd gewist deur Spoansche [[Landvoogdn van de Habsburgsche Nederlandn|landvoogdn]]. Me spreekn van de periode van de [[Spoansche Nederlandn]].
't Gebied werd ôok wel de [[Oostnrykse Nederlandn|Ôostenrykse Nederlandn]] genoemd omdat by de [[Vrede van Utrecht (1713)|Vrede van Utrecht]] in [[1713]] werd bepoald dat de Zudelikke Nederlanden by Oostenryk kwoamn.
 
Deur de [[Vrede van Utrecht (1713)|Vrede van Utrecht]] in [[1713]] kwoamn de Zudelikke Nederlanden toe an de keizer van Oostenryk. Da wos de periode van de [[Oostnrykse Nederlandn]].
 
De Zudelikke en de Noordelikke Nederlandn tope noemn z'ook wel de [[Nederlandn]] of de [[Lege Landn]]. De [[Noordelikke Nederlandn]] woarn d'r in gesloagd om under ounofankelik te moakn van de Spoansche Krone. Officieel sinsn de [[Vrede van Münster]] van 1648, de facto ol tientalln joarn idder.
9.397

bewerkingen

Navigatiemenu