Unie van Utrecht: verschil tussen versies

Van Wikipedia
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
nieuw blad: thumb|right|300px|De [[Spoansche Nederlandn mè de Unie van Utrecht en de Unie van Atrecht.]] De '''Unie van Utrecht''' es e verdra...
 
k +ext. kopp.
Regel 18: Regel 18:
# [[Groafschap Vloandern]]
# [[Groafschap Vloandern]]


Omdat Vloandern en 'n èlt van Broabant bykan helegansn deur Spoansche troepn bezet woarn, trokkn ze zynder uut de unie were. De Verenigde Provincies bleevn achter de Unie van Utrecht et Spoansche besteur wel erkenn. De Unie zorgde wel voor e voddere polariseringe van de Nederlandsche provincies. In [[1581]] verkloardn ze under gezoamenlik ounofankelik mè de [[Plakkaat van Verlatinge]].
Omdat Vloandern en 'n èlt van Broabant bykan helegansn deur Spoansche troepn bezet woarn, trokkn ze zynder uut de unie were. De Verenigde Provincies bleevn achter de Unie van Utrecht et Spoansche besteur erkenn. De Unie zorgde voor e voddere polariseringe van de Nederlandsche provincies. In [[1581]] verkloardn ze under gezoamenlik ounofankelik mè de [[Plakkaat van Verlatinge]].

==Externe koppelinge==
*[http://dutchrevolt.leidenuniv.nl/bronnen/1579%2001%2020%20ned.htm De tekst (dutchrevolt.leidenuniv.nl)]
*[http://www.nationaalarchief.nl/content/jaartal/1500-1600/1579UnievanUtrecht.asp?ComponentID=3578&SourcePageID=3806 Ofbeeldienge van et oorsprounkelik document] Bronne: Nationoal Archief van Nederland



[[Categorie:Geschiedenisse van de Lege Landn]]
[[Categorie:Geschiedenisse van de Lege Landn]]

Versie van 9 jan 2008 00:23

De Spoansche Nederlandn mè de Unie van Utrecht en de Unie van Atrecht.

De Unie van Utrecht es e verdrag oundertekend up 23 Januoari 1579 in de stee Utrecht en verenigde enigste van de Zeventien Provinciën, die toun nog ounder et besteur van Spanje stoundn. De Unie van Utrecht es anziene lik de stichtienge van de Republiek der Verenigde Provinciën. De Republiek wos nie direct internationoal erkend. Da gebeurde moar in 1648 mè d'oundertekeninge van et Verdrag van Münster van 1648.

De overeenkomste wos up 23 januoari oundertekend deur et groafschap Olland, groafschap Zêeland, eerlykeid Utrecht en eerlykeid Groningn. Die protestantsche provincies reageerdn doamè up de Unie van Atrecht die e poar weekn idder deur en poar zudelikke provincies (de meeste liggn nu in Wallonië) ofgeslootn wos en woarin dan ze zynder under steun an de Spoanschn keunink dudelik makten.

Up 4 februoari oundertekende ook Gent et verdrag. In moarte sloot d'eerlykeid Friesland em an, en e groot deel van et ertogdom Gelre. In de zomer volgdn toun Amersfoort (deel van Utrecht), Yper, Antwerpn, Breda en Brussel. In februoari 1580 ook Lier, Brugge en et Brugsche Vrye. Nog loater, in april 1580, volgdn et Groafschap Zutphen en d'eerlykeid Overyssel.

Uutendelik slootn dizze provincies under an by et verdrag:

  1. Groafschap Olland
  2. Groafschap Zêeland
  3. Eerlykeid Utrecht
  4. Eerlykeid Groningn
  5. Eerlykeid Friesland
  6. Ertogdom Gelre en Groafschap Zutphen
  7. Eerlykeid Overyssel (incl. Drente)
  8. Ertogdom Broabant
  9. Groafschap Vloandern

Omdat Vloandern en 'n èlt van Broabant bykan helegansn deur Spoansche troepn bezet woarn, trokkn ze zynder uut de unie were. De Verenigde Provincies bleevn achter de Unie van Utrecht et Spoansche besteur erkenn. De Unie zorgde voor e voddere polariseringe van de Nederlandsche provincies. In 1581 verkloardn ze under gezoamenlik ounofankelik mè de Plakkaat van Verlatinge.

Externe koppelinge