Goednand-reie

Van Wikipedia
(deureverweezn van Goudn-Handreie)

Liggienge van de Goednand-reie (doenkrblow).

De Goednand-reie is e woatrlôop en e stroate in Brugge. De reie lopt, lik e deurgetrokkn stik van d' Ooguustynn-reie, van de Tôornbrugge toe an de Langereie. De glyknoamige stroate ligt op de zuudlikkn oevre. De Goednand-reie wordt oovrespann deur de Tôornbrugge en de Goednand-brugge.

Geschiednisse[bewerkn | brontekst bewerken]

Ôorsproenklik wierd de Goednand-reie 't "Sint-Gillisreitje" genoamd, no d' in 't nôordn angrenznde Sint-Gillisprochje. Loatre, achtre 1700, wierd de reie genoamd nor 'n uus in de Goednand-stroate.

De Goednand-reie makt dêel uut van d' êeste Brugsche stadsvestn en wierd tegoare mê de Smeednreie, de Speelmansreie en d' Ooguustynn-reie gegroavn in 1127-1128. Meuglik koste 't woatre en misschiens vor e dêel de beddienge van 't, weliswoar oenooglikke, biksje de Loane wordn gebruukt. In 1270 wierd de Goednandreie, tegoare mê d' andre binne-rein, verdiept vodr schipvoart ip meugmik te moakn. Nog toe 't begun van de 20ste êewe lein dr reeglmoatig scheepn an ip de Goednand-reie en was de Goednand-brugge e droajbrugge.

E bitje voddr kykn[bewerkn | brontekst bewerken]

  • (nl) Schouteet, Albert 1977 : De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, ISBN 9789062675036
  • (nl) Weymeis, Chris 2012 : Brugge van Academiestraat tot Zwijnstraat, Deel 2 (E tot I), Brugge.
Wikimedia Commons