Frans-Guyana

Van Wikipedia
(deureverweezn van Guyane)

  Frans-Guyana
Guyane

Frans-Guyana in Zuud-Amerika
Officiële toale Frans
Hoofdstad Cayenne
Stoatsvorm
Stoatshoofd
Êerste minister
Ippervlak 83.534 km²
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

294.436 (2022)
3,5 inw./km²
Munte Euro (EUR)
Tydzone UTC -3
Landcode gf, GUF
Telefongcode 594
Internet-TLD .gf
Nationale fêestdag 14 juli

Frans-Guyana (Frans: Guyane) is e Frans overzees departement (département d'outre mer) an de nôordkust van Zuud-Amerika. 't Is 't grotste gebied van d' Europeesche Unie buutn Europa. 't Grenst in 't westn an Suriname en in 't ôostn en 't zuudn an Brazilië. 't Departement is oenderverdêeld in 2 arroendissementn en 22 gemêentn. Den hoofdstad is Cayenne.

Koarte van Frans-Guyana

Frans-Guyana kent twêe geografische gebiedn: de kustzone woar dat de mêerderheid van de bevolkienge weunt en 't binneland die bestoat uut bykan oendeurdriengboar tropisch reegnbus.

An de kust liggn ênigte klêene eilandgroepn lik Îles du Salut mè 't berucht Duvelseiland, de vroegere strafkolonie, en Îles du Connétable, e beschermd nateurgebied. Frans-Guyana hè vele grôte riviern woarvan de Maroni, de Mana en de Oyapock de belangrykste zyn.

De mêeste inweuners weunn an de kust van 't land, die e diverse bevolkiengssoamnstellienge kent. De Creooln (menschn van gemiengde Afrikoansche en Fransche ofkomst) zyn de grotste etnische groep. Oengeveer 14% van de bevolkienge is van Europeesche, surtout Fransche ofkomst. D' inheemsche volkern vormn 3 à 4% van de bevolkienge.

De president van den Assemblée de Guyane, 't parlement van Frans-Guyana, is Gabriel Serville. Frans-Guyana hèt twêe verteegnwoordigers in de Fransche Senoat en twêe verteegnwoordigers in 't Frans parlement. 't Makt integroal oenderdêel uut van d' Europeesche Unie.

Wikimedia Commons
{{{ofb_links}}} Landn in Zuud-Amerika {{{ofb_rechts}}} {{{ofb_groot}}}

ArgentiniëBoliviëBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela
Frans overzees departement: Frans-Guyana
Overzees gebied van 't Verênigd Keunienkryk: FalklandeilandnZuud-Georgia en de Zudelikke Sandwicheilandn