Naar inhoud springen

Richterschoale

Van Wikipedia
(deureverweezn van Schoale van Richter)

De Richterschoale is een maniere woarup da de seismischn energie van een eirdbevienge gemeetn wordt. De schoale is upgesteld deur den Amerikoansn seismoloog Charles Francis Richter, en is een logaritmische schoale met as groundgetal 10. Da betêkent dat een eirdbevienge die 5,0 meet up de Richterschoale tien kêren sterker is dan êen die 4,0 gemeetn wordt. Den effectieve grenze voa de Richterschoale is 6,8. 't Is doavan dat de Richterschoale officiêel vervangn is deur de MMS of momentmagnitudeschoale, die vô middelmoatige eirdbeviengn min of mêer 't zelste resultoat gift gelik de Richterschoale, moa gin boovngrenze hèt, en doadeure mêer accuroate leziengn gift voa zwoare eirdbeviengn.

Richtermagnitudes

[bewerkn | brontekst bewerken]

De Richtermagnitude van een eirdbevienge wor gemeetn as de logaritme van d' amplitude van de golvn gemeetn deur een seismogroaf. D' ôorsprounkelike formule is:

woarda A de maximum uutwykienge is up een Wood-Anderson seismogroaf, en A0 een empirische funksje is die ofhangt van den ofstand delta tusschn 't epicenter en 't meetstasjong. Over 't olgemêen wordt het gemiddelde van de resultoatn van verschillende meetstasjongs berekend.

D' ounderstoande tabelle beschryft de typische gevolgn van een eirdbevienge van verschillende sterktn. D' interpretoasje is nie zo dudelik, angezien dat de gevolgn ook ofhangn van den ofstand van 't epicenter, de diepte van d' eirdbevienge en de platselike geologie.

Richtermagnitude Beschryvienge Gevolgn Frequensje
Minder dan 2,0 Micro Micro-eirdbevienge, wor nie gevoeld Omtrent 8.000 per dag
2,0-2,9 Klêne Over 't olgemêen nie gevoeld, moa wel gemeetn Omtrent 1.000 per dag
3,0-3,9 Dikwils gevoeld, moa zeldn mè schoa Omtrent 49.000 per joar
4,0-4,9 Lichte Voelboar schuddn van diengn in 't huus; zounder betêkenisvulle schoa omtrent 6.200 per joar
5,0-5,9 Moatig Kan schoa verôorzaakn an slicht gebouwde huuzn; goe gebouwde huuzn hên moa winnig schoa omtrent 800 per joar
6,0-6,9 Sterk Kan in een zone van 160 kilometer schoa verôorzaakn omtrent 120 per joar
7,0-7,9 Zwoar Kan serieuze schoa andoen in een grôot gebied omtrent 18 per joar
8,0-8,9 Vrê zwoar Kan serieuze schoa andoen in een vrê grôot gebied omtrent 1 per joar
9,0-9,9 Verwoestienge in gebiedn met een diameter van mêer dan 1.500 kilometer 1 per 20 joar
10,0+ Katastrofoal Nôois gemeetn Vrê zeldzoam

Externe koppelienge

[bewerkn | brontekst bewerken]