Zêem: verschil tussen versies

Van Wikipedia
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Runny hunny.jpg|right|thumb]]
[[Ofbeeldienge:Runny hunny.jpg|right|thumb]]
'''Zêem''' (in 't [[Nederlands]]: ''honing'') is en voediengsmiddel da gemakt wordt deur [[bie]]jn die [[nectar]] vergoarn. Nectar komt van de [[blomme|blommn]] en da bevat verschillnde [[suker]]s, [[mineroalen]] en sporenelementn. De biejn verandern de nectar in zêem deurda ze d'er [[enzyme|enzymn]] an toevoegn en deur 't vocht dat er tevele is te loatn verdamp'n. De [[smoake]], de [[reuke]], en 't [[kleur]] van de zêem angt of van de sôorte blommn woaruut dat de nectar g'hoald is, lyk lindezêem, lavendelzêem, rozezêem en kloaverzêem.
'''Zêem''' (in 't [[Nederlands]]: ''honing'') is en voediengsmiddel da gemakt wordt deur [[bie]]jn.
== Oe is 't gemakt? ==
De biejn vergoarn [[nectar]]. Nectar komt van de [[blomme|blommn]] en da bevat verschillnde [[suker]]s, [[mineroalen]] en sporenelementn. De biejn verandern de nectar in zêem deurda ze d'er [[enzyme|enzymn]] an toevoegn en deur 't vocht dat er tevele is te loatn verdampn. De [[smoake]], de [[reuke]], en 't [[kleur]] van de zêem angt of van de sôorte blommn woaruut dat de nectar g'hoald is, lik lindezêem, lavendelzêem, rozezêem en kloaverzêem.
<p>
<p>
E bedryf uut [[West-Vloandern]] da grôot ekomn is mè zêem is [[Meli]].
E bedryf uut [[West-Vloandern]] da grôot ekomn is mè zêem is [[Meli]].

Versie van 30 jun 2007 14:31

Zêem (in 't Nederlands: honing) is en voediengsmiddel da gemakt wordt deur biejn.

Oe is 't gemakt?

De biejn vergoarn nectar. Nectar komt van de blommn en da bevat verschillnde sukers, mineroalen en sporenelementn. De biejn verandern de nectar in zêem deurda ze d'er enzymn an toevoegn en deur 't vocht dat er tevele is te loatn verdampn. De smoake, de reuke, en 't kleur van de zêem angt of van de sôorte blommn woaruut dat de nectar g'hoald is, lik lindezêem, lavendelzêem, rozezêem en kloaverzêem.

E bedryf uut West-Vloandern da grôot ekomn is mè zêem is Meli. Zêem is nog vele gôord in 't West-Vlams toalgebruuk, kykt noa Typische West-Vlamsche woord'n by zêem.