Sint-Annakerke (Brugge)

Van Wikipedia
De Sint-Annakerke in Brugge.

De Sint-Annakerke is e katlieke kerke in de wyk en prochje Sint-Anna in Brugge. Zy wierd gebowd in 't begun van de 17ste êewe in typiesche barokstyl. D' Illige Moedr Anna is de patronesse van de kerke.

Barok[bewerkn | brontekst bewerken]

Gebowd lik êenbeukige kerke wierd z' in 1516 verbowd nor e driebeukig gebedsuus. Achtr de beeldnstorm wierd z' in 1580 verkocht en vor e dêel ofgebrookn. In 1611 kwamtr e niewe kerke bovenip d' oovrbluufsls van de vôorgoande. In 1621 wierd z' ingewyd. Ende 17ste êewe wierd ze verbowd van e loatgôotiesch nor e barok gebow, tgêene 't mêest ipvolt binnenin de kerke. Siens 1956 stoat de kerke ip de monumentelyste.

Guido Gezelle[bewerkn | brontekst bewerken]

Bezyds de barokke elementn en de manjefiek angeklidde kerke is vo veele bezoekers de doopvoente merkwoardig. Ip die platse wierd dichtr Guido Gezelle gedopt ip 1 meie 1830. Y dei in de kerke ook zyn êeste kommienje en achtr zyn priesterwydienge dei y dr zyn êeste misse.

Florimond Fonteyne[bewerkn | brontekst bewerken]

Êen van de prochjepriesters ip 't ende van de 19ste êewe was oendrpastr Florimond Fonteyne (1856-1923), die in Brugge de rolle speelde van tgêene da Adolf Daens was in Oalst. Zyn oendrpastrie ip 't Sint-Annapling was de platse woa da sosjoal aktieve menschn mekoar teegnkwoamn. Deur de tusschnkomste van biskop Waffelaert kwamtr 'n ende an die aktiviteitn en wierd y oovrgeplatst no de gemêente Zarrn.

E bitje voddr kykn[bewerkn | brontekst bewerken]

  • (nl) Beernaert Brigitte e.a. 2013: Sint-Annakerk, in : Het beste van 25 jaar, Open monumentendagen 2013, Brugge.
Wikimedia Commons