Abdy van Zeevnkerkn

Van Wikipedia
Abdy van Zeevnkerkn
Abdykerke

De Abdy van Zeevnkerkn, oftewel ôok de Sint-Andriesabdy genoemd, is 't geestelik centrum van Sint-Andries en van in feite de gansn oemgevink round Sint-Andries (Brugge).

Den oeden abdy[bewerkn | brontekst bewerken]

De stichtienk van d'abdy gebeurde in de vroege Middelêeuwn. 't Charter werd getêkend ip 22 februoari 1100 en werd deur den Groaf van Vloandern in juni van dazelfste joar oundertekend. Ze aan besloten vo under abdy te stichten ip de platse van den udige parochiekerke van Sint-Andries en Sint-Anna. D'eerste monnikn kwaamn der ip 17 augustus 1117 weunn. In 1188 werd d' abdy ounafankelik van de moederabdy. In de 14e eeuw brak ter e periode van groten welvoart an vo d' abdy, die grounden en inkomsten kreeg. In 1240 werd het kerkgebouw, achter e langen ruze tusschn de paster van de parochie en d'abdy deur e meur in twêen verdild. In 1350 werd e stik ground verkocht worip dat 't latere Sint-Anna-ter-Woestyne kartuzersklooster zoe komn.

In den twidden elfte van de 15e eeuwe ad den abdy grote schoade ipgelopen achter de bezettink deur de Duutse landsknechtn.

In 1521 brochtn Keizer Karel V en ze broere Ferdinand e bezoek an d'abdy en weundegen ze de vespers by, e recente meurschilderienk erinnert an die gebeurtenisse.

In de 16e eeuw bereikte d'abdy e diêptepunt. Achter de vortdeurende verwoestiengn en plunderiengn blêevn ter uutendelik nog 4 monnikn over.

In de 17e eeuw werd de abdy e bitje opgekalefoaterd, mo de constante oorlogen, en de liggienk van d'abdy bûten de meuren van Brugge lieten opnieuw under sporen achter, en d'abdy werd zwoar geschoenden.

Den abdy was echter gelik zovele abdyen verwoest ten tyde van de Fransche Revolutie, just de 16e eeuwsche toren bleeft over. Dêen stoat er, achter een groundige restauratiebeurt, nog alsan en is in de udige parochiekerke gintegreerd.

De nieuwn abdy[bewerkn | brontekst bewerken]

Ounderd joar derachter (1898) was 't er e Benedictynder uut Maredsous die e nieuwen gemêenschap stichtige by den oeden abdy. De neoromaansche-Byzantynsche abdykerke uut 1899-1900 êet zeevn kapelln in verschillende styln, ze doen e bitje peizen an de zeven grôote basiliekn van Rome. Sins 1910 ist er een abdyschole verboendn aan d'abdy. De joengers van de famille van de keunienk van België goan doar ounder andere ol generoaties langk nor 't schole.

De liggienk[bewerkn | brontekst bewerken]

D' abdy ligt in e gebied met vele busschn langs de weg van Brugge nor Zillegem en Toeroet, 't gebied van Zeevnkerkn omsloat tegenwoordig 50 ectoarn bus.

Adres[bewerkn | brontekst bewerken]

Sint-Andriesabdij Zevenkerken
Zevenkerken, 4
8200 Sint-Andries Brugge

Abten[bewerkn | brontekst bewerken]

  • Michel Coune o.s.b. (1976 - 1984)
  • Paul Standaert o.s.b. (1984 - 2005)
  • René Fobe o.s.b. (2005 - )
Wikimedia Commons

Externe koppelienge[bewerkn | brontekst bewerken]