Naar inhoud springen

Kastêel d'Aertrycke

Van Wikipedia
(deureverweezn van De Maeres kastêel)
Kastêel d'Aertrycke

Het Kastêel d'Aertrycke stoat tegenwoordig ip groundgebied van de stad Toeroet, al gink 't toe by de fusies in 1977 mee met de voormalige gemeente Erdryke. Der wier in de tyd van de fusies in Erdryke gezeid dat de baronesse de annexatie deur Toeroet nie genegen was, mor eur protest wier blykbaar nievers nie vele gehoord. Parochiaal goat 't kastêel trouwes nog assan mee met de parochie Erdryke Sint-Andreas.

't Is gebouwd tusschen 1868 en1871 in ipdracht van August de Maere in nen neo-gotische styl, en wordt daarom in de volksmound nog assan de Maerens kastêel genaamd. Een historische band met Erdryke had de familie de Maere ton nie. Ze bouwden da kastêel met 't kapitaal da August de Maere verdiend had by d'anleg van den haven van Zeebrugge. De toevoeginge van "d'Aertrycke" an under name is ook van dien tyd en dus een anachronisme. 't Vormt dus zeker gin verwyzinge nor een heerlikeid lik by andre adellike families.

De latste eigenoare Xavier de Maere d'Aertrycke verkocht het kasteel roend het midden van 2012 an de provincie West-Vloandern. Het kasteel was nie me beweund en kost bezocht wordn.

Rond 't kastêel ligt er een doming me ne grôte vyver, ween en bussn, een deel dervan es nu vry toegankelik als Provincioal doming.

Externe koppelienge[bewerkn | brontekst bewerken]