Brielle

Van Wikipedia
(deureverweezn van Den Briel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dat artikel es geschreevn in 't Noordelik West-Vlams.

Holland Brielle
Den Briel
Coat of arms of Brielle.png Flag of Brielle.svg
Map - NL - Municipality code 0501 (2009).svg
Liggienge in Zuud-Holland
Geografie
Provinsje Zuud-Holland
Coördinoatn 51°54′NB 4°09′OL
Ippervlak 31,14 km²
Inweuners
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

17.184 (2019)
624 inw./km²
Mêer info
Burgemêester Gregor Rensen (PvdA)
Postcode 3230-3235
Website www.brielle.nl
{{{foto}}}
{{{byschrift}}}

Brielle, ook wel Den Briel, is e stad en gemêente in d' Hollandsche provinsje Zuud-Holland geleegn ip 't eyland Voorne. Neffest de stad zelve omvat de gemêente ook de dorpn Vierpolders en Zwartewaal. De gemêente makt dêel uut van 't soamnwerkiengsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Brielle is geleegn an 't Brielse Meer, een ofgedamd gedêelte van de Moas dat oentwikkeld is toet e belangryk recreoasjegebied. 't Ligt ten ôostn van d' oude voargeule Brielse Gat. Toet 1700 wierd da woater gebruukt vo verbiendienge noa Rotterdam, doarachter is 't verzand woadeure da 't Gat minder goed bevoarboar wierd. 't Goereese Gat was een alternatief.

Geschiedenisse[bewerkn | brontekst bewerken]

Brielle is een oude vestiengstad en de bekendste bedevoartsplatse van Zuud-Holland. De vestienge van Brielle die vo 't grotste dêel stamt uut de 17e êeuwe is e ryksmonument en êen van de best bewoard gebleevn verdedigiengswerkn in Holland.

Luchtfotto van de Brielse vestienge

De noame komt van 't Keltisch woord 'brogilo' ('ingeslootn gebied, jachtgebied'). In de 11e en 12e êeuwe bestoend Voorne uut e poar klêene en grôte eylandjes. Ip die eylandn begostn boerefamilies under te vestign. Ze bewerktn veengroend vo landbouw en veetêelt, moa de gebiedn overstroomdn regelmoatig deur de Nôordzêe en de Moas. Doarom begostn ze dykn an te legg'n. Deur de vele overstromiengn wierd 't bewerkt land een eyland en azo oentstoend stilletjesan Brielle.

Den 1stn april 1572 wierd de stad bezet deur de woatergeuzn. D' Innoame van Den Briel wordt algemêen gezien lyk 't eigntlyk begun van den ipstand teegn Filips II van Spanje binst de Tachtigjoarign Oorloge.

In 1585 wierd Brielle Iengels bezit: keuniginne Elizabeth I krêeg 't in oenderpand, tegoare met Ostende, Vlissiengn en Fort Rammekens, in de plekke vo militaire en financiële hulpe in de stryd teegn Spanje. In 1616 kwoamn de gebiedn were by de Republiek van de Verênigde Nederlandn.

Beziensweirdigheedn[bewerkn | brontekst bewerken]

E dêel van Brielle is beschermd stadsgezicht mè bykan 400 ryksmonumentn.

  • Catharynekerke
  • Meuln 't Vliegend Hert
  • Stadswall'n met de Lange Pôorte en de Koaipôorte
  • Bedevoartskerke Marteloarn van Gorcum
  • Pôortwachtershuus
  • Stadhuus en oud stadsgevang
  • Asyl vor Oude en Gebrekkige Zêeliedn
Wikimedia Commons