Discuusje:Kemmelberg

Van Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Astro, keun je biezetten in welk dialect et geskreven es? --D-rex 11:40, 1 ohustus 2006 (UTC)

Joak. Moa oe gedetailleerd moe da zin? Zelfste probleem lèk de bepoalinge va de dialectgroep'n. Ik kun gerust zegg'n "Poperings" of "Heuvellands" (moa Veurne-Ambacht zoud oek +/- juste zin). "Heuvelland" is (relatief nateurlik!) groët: Heuvelland grêst an Ieper, an Poperinge en an de Frâsje grêze. Ik klapp'n juste lik entwie va Kemmel: nuuze dialect'n zin op een oar 't zelfste. Dus: 'k goa moa zett'n Heuvellands, peizek. :-) --Astro
Haha: "wok", zo staat er in de template. Probleem is: wij in 't zuiden zeggen: "oek" --Astro
Beste Groeninge. Dit artikel werd geschreven in 't dialect van het Heuvelland. Gelieve dat ook zo te houden. "ip" bijvoorbeeld gaat tegen deze regel in. Dankje. --user:Astro
ip of up dus ? "Op" oor je toch nie in west-vlondern? ?
oei, niet "ip" dus? "Up" dan ? of toch "op" ? --Groeninge 22:30, 1 september 2006 (UTC)
wider zeggn "op". Mè specifieke dialect-artikels moeje dus oplettn. Anders is 't e potpourri. In een artikel over de Kust, goank ik oek noèit "wok" verandern in "oek" - anders breekn ke de stil va de schriever. User:Astro

Ik woon in Dikkebus, dat dus grenst aan De Klyte en Kemmel en ik moet de eerste 'Heuvellander' nog horen die 'op' zegt. Volgens mij zegt iedereen in Heuvelland toch echt wel 'up', ik wil gerust melden wanneer ik iemand 'op' hoor zeggen, maar tot nader order is dat nog niet gebeurd (of het is dat ik mijn streek toch niet zo goed ken). Ik kan misschien zagen, maar op is zo on-West-Vlaams. Nu, het is zoals het is, zeker? En Astro, waar kom jij vandaan? Anders zal ik eens moeten komen luisteren, me dunkt. We kunnen altijd bijleren. Trouwens, wie in Heuvelland spreekt van 'de Kemmel'? Michel Wuyts ja, maar in Kemmel? Het zou me sterk verbazen. Door: Björn (beejay_metal@hotmail.com) (die registratie lukt niet al te best).

Iedereen in zijn eigen streek zegt: 'n Berg. Iemand die aan de voet van de Rodeberg woont, zegt 'berg' tegen de Rodeberg. Iemand die aan de voet van de Kemmelberg woont, zegt 'berg' tegen de Kemmelberg. Maar hier op de Wikipedia zou dat wel effe voor een babylonische spraakverwarring zorgen. Maar om op je vraag te antwoorden: ik ben naar school geweest in de streek, en was omzwermd door Heuvellanders (Westouter, Dranouter, Loker,...). En ik woonde er deeltijds. Geloof me, "op" is er wel degelijk ingeburgerd. Maar hou niet zo van welles-nietes spelletjes: is pure energieverspilling. Neem de proef op de som, en dan weten we 't.
Ik zie dit weekend iemand van Mesen, 'k ga het eens vragen. 't Zou inderdaad gerust kunnen dat ik zo gewoon ben van 'up' te horen, dat ik er gewoon niet op let.
Pas op: Mesenaars zijn ook rare beestjes. Die spreken bijvoorbeeld van 'boekstje' en 'koekstje' en 'oekstje'. Terwijl je in de daarrond liggende gemeenten geen tussen-T hoort.--Astro 13:23, 24 oktober 2006 (UTC)
Ik heb me ondertussen geïnformeerd bij het studieobject uit Mesen. Zijzelf zegt 'up', maar haar grootmoeder, die geboren en getogen is in Mesen, zegt inderdaad 'op'. Bij deze is dat ook uitgeklaard. Als we maar bijleren, nietwaar? Meuzel 9:25, 14 november 2006
Dat ook "op" op & top westhoeks is, daar wou ik nu eens mijn kop om verwedden :) Maar 't is zoals je zegt: we leren idd allemaal bij. Niemand heeft de waarheid in pacht. --Astro 09:30, 14 november 2006 (UTC)


D'er[brontekst bewerken]

Welke klank is daar weggelaten? 't Is der/d'r < daar, med als nevenvorm "er". Zelf vin ek "der" een vele schoônder schrijfwijze als "d'r" :) Grytolle 15 sep 2009 12:40 (UTC)