Discuusje:Kluchtigoard
- een stiksje over Klugtigoard... en een category:klugtigoard... Is dat nie dubbelop?
Das systematisch in de portoal voar skilders, cartoonisten, zangers ... K'peize dat 't indertid zoa gedoane gewist is omda we nie direct ne link noa de category kosten leggen. Moa misschien can die tussenstap vermeden worden.--Foroa 07:53, 2 ohustus 2006 (UTC)
- nie echt, de pahina's dienn om ut te lehhen wa da nen kluchtigoard es, de catehorieen om hemakkelik te naviheren. --D-rex 08:02, 2 ohustus 2006 (UTC)
- In de catehorien kunje oak text zetten à gogo; da stoat toen voar de aotomatische category members. K'peize da ne category ne wiki is lik nen andren moar datter in de interne template oak an liste wordt gegenereerd.
- K'peize daje oak de maniere van presenteren en trieren kunnen veranderen. T'voardiel oat' den text in de categorie stoat is dage dan gien aparte listjes moe bieouden lik dawe nu moeten doen.
T'enige probleem da'k nie wete is hoe daje ne categorie text kan referenseren vaneut de tekst (k'peize datter un verskillende methode is voar te zeggen daje bie een category hoart en ien voar ze te toagen).--Foroa 08:35, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Miskien kunne we an servien de category template vrogen, je moet oak nog vertoald worden.
Ter verdeudeliking: aje alonder vanne wiki in de category list op an categorie klikt opent ie de category wiki (text oboven, toen liste, toen categorys). Min vroage is dus: hoe kunnen we in de wiki text rechtstreekse klik links leggen noa de category (bv in de portoal).--Foroa 08:43, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Een artikel dient om uitleg te geven, dus hele lappen encyclopedisch tekst.
- Een categorie verzamelt verwante onderwerp en labelt ze. Soms is een categorie een volledig collectie, soms gewoon een manier om onderwerpen onder een noemer te plaatsen.
- Een lijst is een artikel waar dat je specifieke onderwerpen nog eens op een rijtje kunt zetten; daar kunnen bv. ook rode links in, daar kan wat meer korte uitleg bij, etc.. etc...
- Alledrie bestaan dus samen en vullen elkaar aan. De uitleg in een categorie moet heel kort zijn, dat is geen volledig artikel, maar slechts een of twee zinnen die zegt waarover het gaat, idealiter met doorverwijzingen naar een artikel.
- De category-template is er op template:cat --LimoWreck 08:45, 2 ohustus 2006 (UTC)
- (sorry, op hetzelfde moment gereageerd als Limo) Ge moe ne kiè gan kiken ip de nederlandse wikipedia: doar ei je wok ne wiki voo nl:komiek, en o je deureklikt ip nl:André van Duin goa je doa via de nl:Category:Nederlands komiek wok utkoomn ip de nl:Category:Komiek. Geit doa dus wok een category én een wiki voo 't zelfde behrip, tiène een klassement, tandere nen utleh. Tiènihe probleem da mier ein es dat kluchtigoard noh niet voldoende utgeleid es, nie dat er dubbele pahina's zin --D-rex 08:47, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Wat dakke zoeke is t'vereenvoudigen van het onderhoud van alle sorten listjes, surtout oanze toch gien toegevoegde woarde ein. De cat template van LimoWreck is n'hoe begin.
- Die cat template is nie de gebreukten want in Category:Klugtigoard stoat er: Articles in category "Klugtigoard" There are 9 articles in this category. (en eventueel de subcategories). Die teksten zun nog nie vertoald.--Foroa 10:14, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Voila k'ein t'gevonden.
- In de cultuur portal stoat er Klugtigoard + n'listje met noamen.
- T'ideaal zoe zeun dat da listje automatisch en affabetisch gegenereerd wordt.
- In de portaol zoen we oak Klugtigoards catehorie of [[:category:Klugtigoard| Klugtigoards catehorie]] kunnen zetten. Voar einvoudige categorien vermijdje een tussenstap die veel onderhoud vraagt (behalve oas ze oak automatische listen genereren.
- Wa peizde gulder--Foroa 10:52, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Voilà, het uitlegsjabloontje staat bovenin de categorie; en linkt door naar het artikel dat het onderwerp verklaart. De tekst stond toch exact hetzelfde dubbel. --LimoWreck 12:13, 2 ohustus 2006 (UTC)
- T'is moeilijk om iets ut te leggen als iedereen voortdurend den inhoud veranderd. Mag ik vragen om tot 16h30 niets aan klugtigaard (portoal, artikel en categorie) te veranderen, zodat ik tijd heb om mijn voorbeeld te maken en uit te leggen ? --Foroa 12:25, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Op dit moment staat het gewoon in orde volgens de Wikipedia conventies. Lees anders eens:
- en:Wikipedia:Category of nl:Help:Gebruik van categorieën. Een categorie is niet meer dan dat. Een collectie verwante artikelen, met indien mogelijk beknopt een indicatie van de inhoud (1 of 2 zinnetjes). Een artikel is hetgeen uitleg geeft. --LimoWreck 12:36, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Op dit moment staat het gewoon in orde volgens de Wikipedia conventies. Lees anders eens:
- T'is moeilijk om iets ut te leggen als iedereen voortdurend den inhoud veranderd. Mag ik vragen om tot 16h30 niets aan klugtigaard (portoal, artikel en categorie) te veranderen, zodat ik tijd heb om mijn voorbeeld te maken en uit te leggen ? --Foroa 12:25, 2 ohustus 2006 (UTC)
Structuur portaal + lijst --> Wiki +lijst --> Categorie (definitie + Autom. lijst)
[brontekst bewerken]Een categorie bestaat uit een tekst, lijst van subcategories en een lijst van categories. De lijsten zijn automatisch en er is zo te zien geen controle over (behalve over het sorteren)
Er wordt aangeraden om de tekst te beperken tot een definitie of iets wat we een beginnende wiki noemen. Toen ik mijn vraag stelde betreffende referentie naar klugtigoards was er één lijn tekst + een manuele lijst. Dat is nu veranderd.
Als voorbeeld heb ik zopas de media portaal veranderd zodat acteurs en TV personaliteiten direct naar de category verwijzen en we dus een volledige, correcte en up-to-date lijst hebben van alle acteurs en TV personaliteiten. Ik heb die category toegewezen aan Wim Opboruck, en alles is up-to-date.
Wat ik dus wil zeggen dat in eerste instantie een structuur op twee niveaus (portaal met lijstje, categorie met eventuele beperkte definitie) voldoende is. Ieder manueel lijstje is vragen om extra werk en de lijstjes zijn nooit accuraat. Het enige voordeel is dat ze een subset kunnen zijn van de belangrijkste en ook nog niet bestaande entries kunnen bevatten.
Efkes kijken op klugtigaards: Portaal: Geert Hoste · Gunter Lamoot · Piet De Praitere · Lernot en Gauspie · Martin De Jonghe · Willy Lustenhouwer
Klugtigaard wiki: Gunter Lamoot Piet De Praitere Geert Hoste Martin De Jonghe Kamagurka Herr Seele
Category: Geert Hoste Gunter Lamoot Herr Seele Kamagurka Martin De Jonghe Piet De Praitere Willy Lustenhouwer Wim Opbrouck
Zoals je ziet, we hebben 8 klugtigaards en 3 redelik verschillende lijsten (verschillende inhoud en verschillende orde). Dus hoe minder lijsten, hoe beter.
Ik stel voor de wiki klugtigaard op het einde een verwijzing te maken naar :category:klugtigaard Ik ben niet zeker dat klugtigaard zich in de category klugtigaard moet bevinden. --Foroa 14:31, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Het artikel Klugtigaard is lid van de categorie. Het is gesorteerd op een spatie, dus verschijnt als enige als eerste artikel. Juist daarom staat die categorie op elk pagina, zo kom je met je verklarend term ook in de categorie.
- Toch aangeven dat een categorie een "verzameling is van wat op wikipedia staat". Manuele lijsten kunnen nog steeds aangemaakt worden, want daarin kunnen ook rode links staan, links naar pagina's die nog moeten gemaakt worden, en er kan extra duiding op... het hangt van onderwerp tot onderwerp af of je wel ergens een lijst van wil maken natuurlijk. --LimoWreck 14:45, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Ik moet Limo bijtreden. Mijn bedoeling was om op de portaalpagina's de diepere pagina's te verwijderen éénmaal de WVL wikipedia voldoende body heeft (m.a.w als de portaalpagina's te druk worden, zoals ook gebeurd is met de hoofdpagina). Er zou dus alleen maar een link staan naar bvb de wiki Klugtigoard. De wiki zou dan een verklaring van het begrip bevatten + een aantal belangrijke voorbeelden. De Category pagina zou dan de volledige lijst bevatten. Maar dit is maar 1 mening natuurlijk, al heb ik de indruk dat dit common practice is in wikipedia-land. --D-rex 14:52, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Zoals wel meer gebeurd zijn wij naast mekaar aan het discuteren.
- Mijn originele vraag was of we rechtstreeks naar een category konden verwijzen zonder daarom een bidon "tussenblad" te moeten creeren zonder toegevoegde waarde zoals het geval was voor klugtigaards (deze morgen), cartoonisten, skilderaars, rijmers (rood) ...
Ondertussen is klugtigaards een meer volwaardige pagina geworden, dus de vraag stelt zich daar niet meer, behalve dat we nu drie verschillende lijsten hebben die min of meer up-to-date gehouden zouden moeten worden.
- De gevraagde oplossing heb ik dus gevonden en is nu te zien voor acteurs en TV personaliteiten, alles werkt en is in orde met de best practice. Er is geen enkel probleem om in de category een klein definitietje te maken of een introtje zoals met de skilderaars.
- Dus mijn probleem is opgelost, met een minimum aan werk en best practice.
- Het zal misschien sommige mensen interesseren te weten dat op het eind in de category definitie een pipe (|)gevolgd door tekst mag gezet worden. Deze tekst wordt gebruikt voor de alfabetische sortering. Als de tekst met een spatie begint staat het helemaal vooraan voor de a. Voor de schrijvers heb ik er de familienaam ingezet zodat de sortering op familie naam gebeurd, Dus de originele lijst Rodenbach-Gezelle-Aspe wordt nu Aspe-Gezelle-Rodenbach zoals we gewoon zijn te zoeken. Dat kan interessant zijn voor veel voornaam-naam combinaties (coureurs, TV personaliteiten, enz) omdat het keywoord toch meestal de familienaam is.--Foroa 16:10, 2 ohustus 2006 (UTC)
Ik zetn oeverol "g", oek al zeggn we "h". De miëste van junder schrievn liever "h"'s... moa: woarom stoat er ier toen "klugtigoard"? Die 1ste "g" vinke wel roar... user:Astro
- In het AN is het kluchtig. Die eerst g is dus eigenlijk een -ch-... Normaalgezien zegt men daar dan ook een soort -ch- klank, gelijk ook in "lachn", bij mij is dat niet altijd "lahn" (allez, soms wel, soms niet, hangt er vanaf hoe je accenten wat liggen of zo), of woorden als "dichte", "rochelen", ... ;-) Een zware -g- is dat niet, maar dat hoeft ook niet, als W-Vl overdrijven we vaak in onze -g- wanneer we eens AN praten ;-). De twee g staat op het einde van het woord, aan de -ig uitgang. Vandaar 2x iets g-achtigs peins ik, al zou die eerste inderdaad ook een h kunnen geschreven worden. Je moet maar eens vragen aan de verzinner van deze term hier op WP ;-) --LimoWreck 09:01, 21 ohustus 2006 (UTC)
- ik verdenke User:Foroa, al kan't ik zin wok weie :-) --D-rex 17:42, 21 ohustus 2006 (UTC)