Discuusje:West-Vlamsche familienoame

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Van Wikipedia

Goede raad[brontekst bewerken]

Eerst checken op familienaam.be en daarnà pas toevoegen aub. --Astro 17:49, 13 juni 2007 (UTC)


Selectie uut woordnboek vd familienoamen van F. Debrabandere 2003: [1] --Zeisterre 12:57, 6 juni 2007 (UTC)

Ik weet, het is een tricky topic, en het is niet wetenschappelijk onderbouwd: maar een voorbeeld als "Neyrinck" vind ik toch sterker dan de naam "Vanneste" die veel meer over Vlaanderen verspreid is. Check eens met die website. user:Astro

Inderdaad tricky omdat het om een ruwe globale beoordeling gaat. Sterk verspreide namen zoals Vanneste geven twijfel vooral als de 'brandhaard" op de rand van de provincie grens (vb Kortrijk) lijkt te liggen. Het is daarom beter dat er een enkel persoon de eindbeoordeling doet en de twijfelgevallen eventueel in een twijfelsectie zet. Een ander beperking van de site is dat wij geen uitzaai zien naar de omringende landen. Vb Laridon en Quartier zijn volgens het programma echt West-Vlaams, maar misschien komen die van andere streken overgewaaid. --Foroa 13:47, 6 juni 2007 (UTC)

Goed gedacht, Foroa! (1 persoon die de eindbeoordeling doet). Wat je 2de opmerking betreft: daar heb je zeker een punt. Maar ik ga niet 100% akkoord. Stel: als 't in de Nord vergeven is van de Quartiers, en dat spreidt uit naar West-Vlaanderen (en minder naar de andere Vlaamse provincies)... dan hebben we toch met een West-Vlaamse naam te maken? Of zie ik dat fout?--Astro 14:28, 6 juni 2007 (UTC)
Voor Nederland kunnen we de uitzaaiing wel checken trouwens: [www.familienaam.nl Familienaam.nl] Voor Frankrijk niet. --Astro 14:33, 6 juni 2007 (UTC)
Ook voor Frankrijk, zelfs per periode op: Notre famille
Het lijkt mij essentieel dat een West Vlaamse naam West-Vlaamse roots heeft (en ook zo klinkt). Op de kaartjes zie je trouwens enkel een foto van een bepaalde tijdsperiode, ik denk dat nogal wat namen overgewaaid zijn van elders. Laridon en Quartier klinken niet echt Vlaams voor mij.--Foroa 15:26, 6 juni 2007 (UTC)
Ik gooi even de knuppel in het hoenderhok... :) Neem nu Catrysse... typisch West-Vlaams, zegt je buikgevoel. En zelfs typisch Kust. Maar als je die naam ontleedt kom je bij Franse origines terecht. En ze klinkt in se ook Frans. Is die naam dan niet West-Vlaams? user:Astro
Het toont gewoon dat ons buikgevoel niet genoeg is. Niet te puristisch doen: het kan zijn dat een Vlaamse naam ontstaan is uit een vreemd woord: een naam als Quickenborne (Ziet er engels uit maar is Oost-Vlaams denk ik) kan echt Vlaams zijn. Zo ook (ik zeg maar) Calcoen, Menu, Monsieur, Van de Lanotte, Gruytaert, ... En zelfs dan nog, het is niet omdat je verre voorvaderen hebt op de andere kant van de wereld dat je maar een halven bent. (In mijn voorvaderen zit er vermoedelijk in 1730 eentje van Picardie, betekent dat iets ? Laat staan de "echtheid" van je naam). Wij gaan toch niet proberen het VB gedachten(niet)goed te kruisen met het arische elitarisme ? En hoe dan ook: ferchette, persche, assiette, saladiere en visegrip, das allemaal echt West Vlaams voor mij. --Foroa 15:59, 6 juni 2007 (UTC)
Oeieoei, Foroa: 't was verre van mijn bedoeling om de raszuiverheid van, ochgot, een naam aan te tonen hoor. Ik ging alleen maar even verder op jouw redenering ;-) --Astro 18:17, 6 juni 2007 (UTC)

1 persoon voor eindbeoordeling[brontekst bewerken]

Inhakend op de suggestie van Foroa (cfr. supra): ik stel Zeisterre voor als ultieme rechter. De perfecte voorbeelden die ze aanhaalt (bijvoorbeeld Sneyaert) illustreren telkens de bedoeling van dit artikel. Zeisterre, zie je dat zitten? Indien ja, wees streng maar rechtvaardig :)--Astro 08:19, 12 juni 2007 (UTC)

OK. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de oorsprong van onze familienamen.--Zeisterre 09:12, 12 juni 2007 (UTC)
Perfect! --Astro 13:19, 12 juni 2007 (UTC)
Ik kon het niet laten, Zeisterre: ik heb er weer een pak uitgezwierd... mea culpa. --Astro 17:49, 13 juni 2007 (UTC)
Heel goed Astro! Ik was er juist mee bezig, maar je was me voor... ;-)--Zeisterre 18:01, 13 juni 2007 (UTC)


Astro, groepsartikels vragen veel extra aandacht, werk en vooral geduld. Ik heb daar ervaring mee. Een oplossing is er maar om de drie à zeven dagen in te kuisen. Als je te rap kuist hebben de anderen de gelegenheid niet meer om te kuisen. ;)
En zoals gezegd: niet deleten, enkel doorstrepen met vermelding niet West-Vlaams of zo. Al wat je uitveegt komt nog vijf keer terug. Bovendien zien de mensen duidelijk dat ze er niet om het even wat moeten bijzetten. (Eventueel kan je er bijzetten: verkeerde inbreng van gebruker: xxx). En tenslotte mag je de hobby van Zeisterre niet afpakken. --Foroa 13:39, 14 juni 2007 (UTC)
Neem het maar gerust van mij over, Foroa, voor ik me dood begin te ergeren... ;-) Je hebt er inderdaad ervaring mee en het is evenveel jouw hobby als de mijne. --Zeisterre 13:58, 14 juni 2007 (UTC)
Allé, allé. Ne flandrien geeft nie ip omdat'en bitje bergip goat ... En dôod ergern ? Je volt nie dôod oaje wilt zulle ... --Foroa 14:26, 14 juni 2007 (UTC)
Geduld is e schône deugd. Moa toen da god z'uutdêelde stoeng k'ol achter in de reke. Ik snap niet dat mensen niet eerst een rustig nadenken voor ze er zomaar lukraak wat oplappen. Dus ik moei me er niet meer mee. Ik kan ook de frustratie van Zeisterre snappen die wél consciëntieus aanvult. --Astro 14:33, 14 juni 2007 (UTC)
De West-Vlamsche koarte vo menschn die nie goed zyn in geografie: http://www.desocialekaart.be/components/kaart_11.htm --Zeisterre 14:36, 14 juni 2007 (UTC)
Wat da'k bedoele is dat als een familienaam een zware kern heeft in Kortrijk of Zwevegem of zo, dat er op het kaartje van familienaam.be niet altijd duidelijk af te lezen is of dat nog WVL is of oostvlaanderen. Zo twijfelde ik voor de naam Orroi. Nu weet ik toevallig dat er een kern zit in Moen (randeke WVL) en Poperinge, maar puur op het zicht zou ik die niet als West-Vlaams gecatalogeerd hebben. Daarom heb ik een sectie twijfelgevallen bijgezet, zodat de mensen kunnen zien wat rand- en twijfelgevallen zijn. --Foroa 14:53, 14 juni 2007 (UTC)
En nog twijfelgevallen (misschien al voorgekomen): Tytgat, Tydgat, Schietgat, Claerbout, Claerhout, Kint, Kindt --Foroa 15:18, 14 juni 2007 (UTC)