Naar inhoud springen

Georgia

Van Wikipedia

Georgia in de Verenigde Stoatn

Georgia (GA) is e stoat in 't zuydoostn van de Verenigde Stoatn. Bynoamn zyn Peach State en Empire State of the South. D'n hoofdstad en grotste stad is Atlanta.

Historie[bewerkn | brontekst bewerken]

Vo de kolonisoasje deur Europeoann wierd Georgia bevolkt deur indioann lyk de Cherokee. De Britsche kolonie Georgia is in 1733 gesticht en vernoemd noa keunynk George II van Groot-Brittannië. De provinsje Georgia was één van de dertien kolonies die binst d' Amerikoansche revoluusje in ipstand kwoamn teegn de Britsche overheersynge, deur d' oenofhankelykheidsverkloarynge te teeknn in 1776. Georgia was de 4de stoat die de 2de januoari 1788 de groendwet van de Verenigde Stoatn van Amerika ratificeerde. D'n 18ste januoari 1861 koos Georgia ols vuyfde stoat de kant van de Confederoasje (d' ofschèidynge van de Zuydelyke stoatn).

Geografie[bewerkn | brontekst bewerken]

Georgia grenst an Tennessee en North Carolina in 't noordn, an South Carolina in 't noordoostn, an d'n Atlantischn Oceoan in 't zuydoostn, an Florida in 't zuydn en an Alabama in 't westn. De stoat hèt 'n ippervlak van 153.909 km².

Zicht ip Atlanta