Naar inhoud springen

Geosfeer

Van Wikipedia
Structrure van d' Eirde van de kern toet an den exosfeer.

't Wôord geosfeer wordt vantydn gebruukt vo 't rotsachtig dêel van d' eirde. 't Verschilt vornoamelik van de lithosfeer in dat de geosfeer noa de korste, de mantel en de kern van d' eirde verwyst, binst dat de lithosfeer ollêne moa noa de korste verwyst.

't Wôord wierd ôorsprounkelik deur Aristoteles gebruukt in zyn werk de "Meteorologica", woardat je verwyst noa de vier genestelde geosfeern die min of mêer met d' ounderdêeln van den ecosfeer ôoverêenstemmn: vaste (eirde of lithosfeer), vloeiboar (woater of hydrosfeer), gaze (lucht of atmosfeer), en plasma (vier of ionosfeer).

In moderne werkn verwyst de geosfeer noa 't vaste dêel van d' eirde (olhoewel dat de butenste kern eigentlik vloeiboar is), en wordt azo gebruukt neffest den atmosfeer, de hydrosfeer en de biosfeer as de vier systèmn van d' eirde. Vantydn wordt de term "lithosfeer" in plekke van "geosfeer" gebruukt, olhoewel dat de biosfeer eigentlik moa juuste noa de bovenste laagn verwyst, 't is te zeggn de continentoale en oceoanische korste t' hope mè 't bovenste dêel van de mantel.