Naar inhoud springen

Hérault

Van Wikipedia
Vrankryk Hérault (34)

Liggienge binn'n Vrankryk
Regio Occitanie
Hoofdstad
(Préfecture)
Montpellier
Sous-préfectures Béziers
Lodève
Ippervlak 6.224 km²
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

1.132.481 (2016)
182 inw./km²
Arrondissementn 3
Kantongs 25
Gemêentes 342
{{{foto}}}
{{{byschrift}}}

Hérault (34) is e departement in de regio Occitanie in't zuud'n van Vrankryk. 't Es genoemd noa de gelyknoamige riviere. Inweuners van Hérault wordn Héraultais genoemd.

Geschiedenisse[bewerkn | brontekst bewerken]

't Departement Hérault es één van de 83 departementn die gecreëerd zyn binst de Fransche Revoluusje, de vierde moarte 1790. 't Es e gedêelte van de vroegere provinsje Languedoc.

Geografie[bewerkn | brontekst bewerken]

De drie arroundissementn van den Hérault

Den Hérault ligt an de Middellandse Zêe. 't Grenst an de Fransche departementn Aude in't zuudwestn, de Tarn en Aveyron in't nôordwestn en de Gard in't nôordôostn.

Hérault bestoat uut drie arroundissementn (Montpellier, Béziers en Lodève) en et 25 kantongs en 342 gemêentn. De grotste gemêent'n noar inweunertal zyn Montpellier, Béziers, Sète, Agde en Lunel.

De langste riviern van't departement zyn den Hérault zelve en ôok den Aude, den Orb, de Libron, de Mosson, de Lez en de Vidourle. Êen van de bekendere bergn in't gebied es de Pic Saint-Loup. Der zyn ôok teffrente kloovn lyk de Gorges de l'Hérault mè ounder and're de Gorges de la Vis en de Gorges de la Dourbie. Bekend es ôok de Grotte des Demoiselles en Chaos de Montpellier-le-Vieux. In den Hérault lig 't Regionoal nateurpark van d'Ôoge Languedoc (Haut-Languedoc).


Externe koppelienge[bewerkn | brontekst bewerken]

Wikimedia Commons