Live to Tell

Van Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Live to Tell is e single van Madonna, utgebrocht in 1986. Et lied wier geschrev'n deur Madonna en Patrick Leonard.

Live to Tell was de titelsong van de film At Close Range, waarin da Madonna's toenmalige vint Sean Penn speelde. Live to Tell wier e nummer 1-hit in Amerika. In Iengeland wier et e nummer 2-hit. Live to Tell kwaam up et Madonna's album True Blue te ston, en later ook op twee van haar verzamelambums. 't Schient da et ook Madonna eur persoonl'ke favoriet is.

Live to Tell bezorgde Madonna vele lovende kritieken. De single wier gezien lyk eur eerste volwassen lied, en de zang wier beschouwd als beter dan ooit tevoren. Live to Tell was Madonna's vierde single binnen twèè jaar die verboenden was an en film. Et was de eerste samenwerking met Patrick Leonard, die loter één van Madonna's mèèst trouwe en geroemde partners zou worden.

Achtergroundinformatje[bewerkn | brontekst bewerken]

Vele critici en fans beschowen Live to Tell als een mijlpaal in Madonna eur carrière. Et was pas de tweede ballade die Madonna op single uutbrocht. In tegenstelling tot de eeste uitgebrochte ballade, Crazy for You, is Live to Tell gin liefdeslied. Et lied gaat over et opbrengen van kracht voe beest e moeil'ke situotje je verstand te gebruk'n. Dorom wordt et lied beschowd als Madonna's eeste 'serieuze' lied. Twientig joar achter de release is het nog assan één van Madonna's meest geliefde ballads en liedjes in het algemeen.

In 2006 kwaam 't lied weer vulop in de belangstellieng, achter dat er in vele landen controverse was ountstoan, deurda Madonna beest het opvoeren van et lied bij eur Confessions Tour aan en kruus hangt en e doornenkrans draagt. Up den achterground kuje beelden zyn van Aids-kienderen in Afrika en worden der teksten uut de biebel getoogd. In Duitsland en Italië wierd gedreigd met juridische stappen tegen et uptreden. Paus Benedictus XVI et zich ook uitgesproken tegen de show. Hierop wiertn deur het management van Madonna uutgenodigd voe no et concert te kom'n kiek'n. Jet da nie gedoan. In Nederland wild'n de SGP-jongeren de scène op voorand verbied'n bij de concertn up 3 en 4 september in de Amsterdam ArenA. Minister Donner van Olland zei loater datn niets tegen den opvoering van Live to Tell ku doen, mo wel negatief tegenover de scène stoat. Op 22 november 2006 et den Amerikoanse tv-zender NBC en concert van de Confessions Tour uitgezonden. De kruusiginsscène tijdens Live to Tell wierd echter niet getoogd. Tijdens et lied woren andere beelden te zien.

Videoclip[bewerkn | brontekst bewerken]

De videoclip van Live to Tell wier, juste lyk de film woar het de soundtrack van was, geregisseerd door James Foley. In de clip et Madonna blounde krull'n en draagt ze e lange jurk. Ze zit in 't dounker, afgewisseld met beelden uit de film At Close Range. Madonna zaagt er voe et eest in eur carrière volwassen uut, in tegenstelling toet eur èèrdere rebelse stijl. Et was de eeste van vele imagowisseliengen die Madonna deed, in beeld gebrocht deur e documentaire van MTV uit 1990.

De sfeer die de beelden van Madonna in et dounker in de videoclip uustraalt, komt overèèn met de achterligg'nde thema's, geheimen en je verstand ler'n te gebruik'n tijdens e moeilijke situatie, van Live to Tell. Uuteindel'k wèèt Madonna van de stoel weg te kom'n, en in e licht te gon stoan.