Nieuw-Zêeland

Van Wikipedia
(deureverweezn van Nieuw-Zeeland)
Liggienge van Nieuw-Zêeland
34°-47° ZB, 166°-178° O

Nieuw-Zêeland is e land in de Stillen Oceoan, te zuudôostn van Australië. ’t Bestoat uut twêe grôte eilandn en e hêeln oop klêne eilandjes. Stoatsoofd is Charles III van 't Verênigd Keuninkryk, want Nieuw-Zêeland makt dêel uut van ’t Gemênebest. ’n Oofdstad is Wellington.

De noame komt va Zêeland, e provinsje in Olland. ’n Êestn Europeoan die Nieuw-Zêeland zag, wos een Ollander: Abel Tasman (van zyn achternoame komt Tasmanië, da juste ounder Australie ligt). De populaire toeristische bestemminge Abel Tasman National Park in 't nôordn van 't Zud-Eiland in Nieuw-Zêeland, is ôok nor em vernoemd.

Bevolkienge[bewerkn | brontekst bewerken]

D’ôorsprounkelikke inweuners van ’t land zyn Maori, die doar – volgens istorici - in de vroege Middelêeuwn natoe gekommn zyn vanut Polynesië. Zider noemn under land Aotearoa, da betjekent Land van de lange witte wolke. Vanof de joarn 1700 kwaamn d’r mêer e mêer Europeoanders. Nu zyn d’r nog om en by de 500.000 Maori. Van de 4 miljoen Nieuw-Zêelanders is 75% van Europeesche afkomste. 10% is Maori. Under toale is nog oltid een officiële toale in Nieuw-Zêeland mor Iengels is wel overool de voertoale.

Economie[bewerkn | brontekst bewerken]

’t Bekendste exportproduct van Nieuw-Zêeland is de kiwi. E groene, rounde vruchte die vele vitamienn bevat. Vodder van de reste voern ze ôok vele vlêes, vis en out uut. De latste joarn komt Nieuw-Zêeland ôok styf bekend voe ze wyn.

Sport[bewerkn | brontekst bewerken]

De populairstn sport is rugby. De All Blacks, de nationaaln rugbyploeg, is weireldberoemd. Vôorn iedern match doen ze e dans (de haka, in de tradiesje van de Maori) om de tegenstanders te verschrikkn.

Wikimedia Commons
{{{ofb_links}}} Landn in Oceanië {{{ofb_rechts}}} {{{ofb_groot}}}

AustraliëFijiIndonesiëKiribatiMarshalleilandnMicronesiaNauruNieuw-ZêelandÔost-TimorPalauPapoea-Nieuw-GuineaSalomoneilandnSamoaTongaTuvaluVanuatu

Andere gebiedn:
Amerikoans-SamoaCookeilandnFrans-PolynesiëGuamHawaïNieuw-CaledoniëNiueNôordelyke Mariana-eilandnNorfolkPitcairneilandnTokelauWallis en Futuna

Etnologische indêlienge:
MelanesiëMicronesiëPolynesië