Naar inhoud springen

Ripple

Van Wikipedia
Logo van XRP.

Ripple is een digitaal betalingssysteem en cryptocurrency die ontworpen is om snelle, goedkope internationale betalingen mogelijk te maken. De cryptocurrency die hierbij gebruikt wordt, noemt XRP. Ripple is in 2012 gelanceerd door Ripple Labs, een Amerikaans fintech-bedrijf.

Ripple werd opgericht deur Chris Larsen en Jed McCaleb in 2012. Ripple Labs, het bedrijf achter Ripple, had als doel een betalingssysteem te creëren dat efficiënter was dan de traditionele banknetwerken. Terwijl de meeste cryptocurrencies gericht zyn op decentralisatie, werkt Ripple samen met banken en financiële instellingen om hun diensten te verbeteren.

Hoe 't werkt

[bewerkn | brontekst bewerken]

Ripple maakt gebruik van een gedistribueerd ledger-systeem dat bekend stoat als de XRP Ledger. In tegenstelling tot Bitcoin of Ethereum maakt Ripple geen gebruik van mining om nieuwe munten te creëren. Alle 100 miljard XRP-munten zyn vooraf aangemaakt en 'n deel ervan is in omloop gebracht door Ripple Labs. De rest wordt bewaard en af en toe vrijgegeven op de markt. Voordelen

  • Snelheid: Transacties met Ripple zyn bijzonder snel, meestal binnen enkele seconden voltooid, ongeacht de afstand tussen zender en ontvanger.
  • Kostenefficiëntie: De transactiekosten bij Ripple zyn heel laag, wat het aantrekkelijk maakt voor banken en andere financiële instellingen die grote hoeveelheden geld willen overdragen.
  • Samenwerking met banken: Ripple wordt ondersteund deur een groot aantal banken en financiële instellingen over de hele wereld, wat zorgt voor een bredere acceptatie in de traditionele financiële sector.

XRP is de native cryptocurrency van het Ripple-netwerk en wordt gebruikt als een brugmunt bij internationale transacties. Dat betekent dat twee valuta's die normaal niet rechtstreeks verhandeld worden, toch omgewisseld kunnen worden via XRP. Dit vermindert de noodzaak voor banken om grote hoeveelheden verschillende valuta's in reserve te houden.

Ripple heeft te maken gehad met kritiek en juridische problemen, vooral in de Verenigde Staten. In 2020 werd Ripple Labs aangeklaagd door de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) voor het illegaal verkopen van niet-geregistreerde effecten in de vorm van XRP. Ripple Labs heeft deze aantijgingen betwist en de zaak is nog steeds in behandeling.