Slag by Axpoele

Van Wikipedia
Gedenkkruus die erinnert an de Slag by Axpoele.

De Slag by Axpoele was de veldslag tussn Diederik van den Elzas en Willem Clito (ook soms Willem van Normandië genoemd) ip 21 juni 1128. Axpoele is teegnwoordig een gehuchtje van Ruuslee.

Anleidieng[bewerkn | brontekst bewerken]

Den 2de moarte van 1127 wierd Karel den Goein vermôord in de Sint-Donoaskerke in Brugge. Omdat ie gin ipvolgers aad dude de keunink van Frankryk ip 23 moarte den Normandiër Willem Clito an ols nieuwen groaf van Vloandern. Da was styf tegen de goeste van de Vlamse steedn Brugge en Gent en zynder benoemdigen Diederik van den Elzas ols nieuwen groaf. Dodeure kwaamn d'r verschillige veldslagen.

Willem wint de slag[bewerkn | brontekst bewerken]

In de Slag by Axpoele olde Willem Clito de overwinninge omdat ie den dag te vôren ol een terringverkenninge a kunn doen en omdat ie te weetn was gekommn da Diederik me oungeveer 300 ridders was en oungeveer 1500 man voetvolk. Willem Clito aad oungeveer 450 ridders en ook vele voetvolk en z'n taktiek was dat ie een dêel van ze mannen achter een euvel wegstak vor ip een beslissend moment toet grôte surprise van Diederik an ’t gevecht te loaten meedoen. Diederik kost ip tyd vluchten.

De gevolgen[bewerkn | brontekst bewerken]

Willem Clito wierd een moand loater binst et beleg van Oalst gedôod en azo wierd Diederik van den Elzas toch den ipvolger van Karel den Goein. ’t Was den êeste kè dan de Vlamse steedn under wille kosten ipleggen in een politieke kwestie.