Staf Stientjes

Van Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa 't Vossenhol

Staf Stientjes, pseudoniem van Gustave D'Haluin (Woaregem, 14 december 1883Tiegem, februoari 1974), wos e West-Vlamschn kunstschilder.

Ne wos ekend vo zyn pertrettn en Vlamsche landschapn. Ôok acteurdige ie ip't tonêel en schreef em gedicht'n. Ne wos goe moat mè Valerius De Saedeleer en Stijn Streuvels.

Staf had van jongsaf aanleg voor het schilderen en mocht dan ook de nodige lessen volgen en behaalde de gouden medaille. Zijn vader schakelde hem in bij zijn koetsenbedrijf.

In zijn vrije tijd wijdde hij zich volledig aan de schilderkunst op doek. Voor de 1e Wereldoorlog had Staf, toen huisschilder, veel in Tiegem gewerkt in opdracht van August Callens en zo kwam hij in contact met Valerius de Saedeleer.

In 1922 betrok hij met zijn gezin “Huis ten Berghe” en kon wat verder een paar percelen verwerven. Round 1927 bouwdigd'ie ip de Tiegemberg de villa 't Vossenhol in cottagestijl.[1] Deze villa werd vanaf 1931 ingericht als drank- en spijshuis. Ernaast werd een openluchttheater aangelegd.

Vanaf zijn verblijf in Tiegem werd Staf geïnspireerd door de mooie Vlaamse landschappen. Hij schilderde ook portretten en bracht in zijn latere werk ook af en toe een surrealistische noot aan. E gedêelte van zyn schildery'n zyn te ziene in de Malpertus-crypte in Tiegem.

Referenties

  1. Tiegemse kunstenaars