Naar inhoud springen

Vôorgeborchte

Van Wikipedia
't Vôorgeborgte deur Andrea Mantegna

Het vôorgeborchte of Limbus ès woa da, volgens de katholieke kerke, de vroeg gestorvn kiendjes en woavôorn dat er gin tyd gewist was om ze te dôopn, noa toe goane. 't Es dus een sôorte niemandsland; de kiendjes zyn te joung om kwoad gedoan 't eine, dus moetn ze nie noa d'elle. Ze zyn ôok nie gedôopt en van d'erfzonde verlost, dus kunn ze nie noa 'n eemle.

Het vôorgeborchte is uutgevoundn gewist in de vierde êeuwe en wird achter 1700 joar, in 2007 ofgeschaft ounder paus Benedictus den Zestienstn. Het vôorgeborchte van d'elle bluuft bestoan voa ol de minsen die geleefd eine vôorn Christus.

Het vôorgeborchte eit nôois dêel uutgemakt van de lêer van de katholieke kerke, het wos en hypothese woaruut dat er de traditie van het vôorgeborchte gegroeid es. Doarom es 't er nogol wa consternoatie omda je moeilik een hypothese kunt "ofschaffen".

Eind goe, ol goe want nu es 't dudelik da ol die orme zielkes van die kindjes in 't vôorgeborchte, woavan dat er niemand goe wiste wat er mee gienk gebeurn, nu toch in 'n eeml zittn.