Naar inhoud springen

Weimar

Van Wikipedia

Duutsland Weimar

Liggienge in Duutsland
Geografie
Dêelstoat Thüringen
Admin. regio
(Regierungsbezirk)
District
(Landkreis)
Kreisfreie Stadt
Coördinoatn 50°59′NB 11°19′OL
Ippervlak 84,48 km²
Inweuners
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

65.098 (2020)
771 inw./km²
Mêer info
Burgemêester Peter Kleine
Postcode 99423, 99425,
99427, 99428
Website www.weimar.de

Weimar is e stad in de Duytsche dêelstoat Thüringen. De stad ligt in Middn-Duytsland, tusschn Erfurt in 't westn en Jena in 't ôostn, oengeveer 80 kilometer in 't zuydwestn van Leipzig en 170 kilometer in 't westn van Dresden. Weimar stoat bekend vo zyn cultureel erfgoëd en zyn belang in de Duytsche geschiedenisse.

De stad was 't center van de Duytsche Verlichtienge en de weunplekke van belangryke figeurn van 't literaire genre van 't Weimar-classicisme, de schryvers Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller. In de 19ste êeuwe makten bekende compositeurs lyk Franz Liszt van Weimar e muziekcenter. Loater kwoamn kunstnoars en architectn lyk Henry Van de Velde, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Lyonel Feininger en Walter Gropius noa de stad en ze stichttn de Bauhaus-bewegienge, de belangrykste Duytsche kunstschole van 't interbellum.

Geschiedenisse[bewerkn | brontekst bewerken]

In 1945 wierd den historische binnestad zwoar beschoadigd deur e dêel bombardementn. Vele verwoeste en beschoadigde gebouwn wierdn herbouwd vanwege hunder belang vo de Duytsche cultuurgeschiedenisse. Van 't ende van de Twèede Weireldoorloge toet 1949 lag Weimar in de Sovjet-bezettiengszone en van 1949 toet de Duytsche herênigienge in 1990 lag de stad in de DDR.

't Historisch center van Weimar stoat ip de lyste van UNESCO Weirelderfgoed. In 1999 was Weimar Culturele hoofdstad van Europa.

Zicht ip Weimar
Wikimedia Commons