Wikipedia:In 't nieuws/10112006 Krant van West-Vlaanderen

Van Wikipedia

Select kringetje enthousiastelingen werkt aan uitbouw van West-Vlaamse versie van online encyclopedie Wikipedia[brontekst bewerken]

Klikt e ki deure![brontekst bewerken]

Tegenwoordig hoef je jezelf geen lumbago meer te heffen om zo'n veel te lijvige encyclopedie uit de boekenkast te hijsen. Ook op het Internet valt een schat aan deskundige informatie te vinden, zoals op Wikipedia, de online encyclopedie die nu meer dan ooit voor hounderd procent betrouwbaarheid en juistheid gaat. En wat meer is: in het rijtje streekvarianten in andere talen, is sinds kort ook de West-Vlaamse versie te vinden. Sterker nog : ook u kunt er mee helpen aan bouwen!

Geen provincie die zich zo bewust is van zijn eigen identiteit, als West-Vlaanderen. Niemand die een streekgenoot zo nadrukkelijk gaat opzoeken 'in den vreemde' - zelfs al is dat maar net over de provinciegrenzen - als de West-Vlaming. Ondanks de lokale verschillen tussen het dialect van pakweg Oostende, Waregem, Brugge en Ieper, zit er ergens iéts in dat West-Vlaamse groundwater dat ons dat knusse 'wij-gevoel' geeft. En dat lijkt niet meteen te gaan veranderen: streekgenoten kunnen op het wereldwijde web al langer kiezen voor het alternatief van Google, genaamd Hoehel. Wie in de Westhoek woont, kan glimlachen bij de herkenning van de leuke uitdrukkingen op ennih.be. En sinds kort is er dus ook de West-Vlaamse versie van Wikipedia, 's werelds grootste internetencyclopedie. Die haalt zijn sterkte uit het feit dat iederéén er kan aan meeschrijven. Toegegeven: da's meteen ook zijn grootste zwakte, want als wij inloggen en de wereld willen doen geloven dat Paul Breyne een basketspeler van twee meter twintig is, dat hij gemiddeld vijftien driepunters per match gooit en dat hij in zijn vrije tijd liederen in het Swahili schrijft, dan kunnen wij dat.

Hounderdzestig gebruikers[brontekst bewerken]

Of niet soms, Dominique Vlieghe? "Wees gerust, alles wordt gecontroleerd", drukt hij onze snode plannen meteen de kop in. Dominique is momenteel één van de drijvende krachten achter vls.wikipedia.be, de West-Vlaamse versie van die encyclopedie dus. Op 'de wiki' laat hij zich D-Rex noemen, zijn collega's luisteren naar roepnamen als Foroa, TBC, Astro, Patrick en LimoWreck. "We komen eigenlijk uit verschillende hoeken van de provincie - met een licht overwicht in het Kortrijkse - en hadden elkaar tot voor kort zelfs nog nooit in levenden lijve ountmoet", vertelt hij. "Naar aanleiding van dit interview hebben we dan maar eens een vergadering belegd, omdat we voor eens en altijd willen beslissen welke richting we met deze wikipedia uit willen : wat is ons doel, wat is onze bestaansreden ? Wat kan er mislopen, waar liggen onze uitdagingen ?" Van de meer dan hounderdzestig gebruikers zijn er een zestal erg actief op de wiki. Zowat dagelijks vullen ze nog nieuwe woorden of begrippen aan, voegen ze nog details toe of schaven ze bijdragen van enkelingen nog wat bij. "Het was eigenlijk een man uit Zuid-Nederland die met het voorstel op de proppen kwam om een wikipedia in de West-Vlaamse taal aan te maken. Er bestaat bijvoorbeeld ook een versie in het Hollands Limburgs. Toen werd er meteen een oproep gedaan ounder de gebruikers van de Nederlandstalige wikipedia, en wij gingen op dat voorstel in." De rest is geschiedenis.

Vandalen op het net[brontekst bewerken]

De enthousiaste zes doen intussen al enkele maanden in stilte voort. "En dat lukt, maar op den duur raakt onze inspiratiebron ook een beetje uitgedroogd", geeft Dominique toe. "Iedereen heeft zijn eigen interesseveld, maar daarmee kunnen we niet àlle ounderwerpen bespelen en bespreken. Bovendien is het noorden van de provincie nog oundervertegenwoordigd, dus het zou meegenomen zijn als er lezers uit die regio mee op de kar zouden willen springen. Ook De Standaard wijdde enige tijd geleden al eens een stukje aan onze wiki, en we zagen meteen het aantal gebruikers toenemen." De wiki is al bij al behoorlijk gebruiksvriendelijk, dus drempelvrees hoef je niet te hebben. Even registreren, en je kunt aan de slag om je kennis met de wereld te delen. "Dat kan anderzijds leiden tot 'vandalisme'", beseft Dominique. "Je hebt internetpiraten die met opzet de wiki vervuilen met onzin en onjuiste informatie, en je hebt tegelijk ook mensen, die met de beste bedoelingen iets posten, maar die nog wat onwennig zijn en per oungeluk de mist ingaan. Daarvoor zijn wij er ook om een oogje in het zeil te houden en bij te sturen".

Voor welke tongval kiezen?[brontekst bewerken]

Andere moeilijkheid : de taal zelf. Want érgens moet je een standaard stellen, maar hoe ziet die standaard er uit ? Ga je voor de Oostendse tongval of voor dat typisch Brugs ? "Da's inderdaad een boeiend vraagstuk waar we nog niet helemaal uit zijn", aldus Dominique. "We werken wel met regiospecifieke pagina's, bijvoorbeeld Kortrijk. Alles wat die regio aanbelangt, staat ook in het Kortrijkse dialect. Inhoudelijk nemen we wel zaken over uit de Nederlandstalige wiki, maar we proberen zo veel mogelijk eigen inbreng te verzorgen. Het begrip 'Kasteelbier' is bij ons bijvoorbeeld veel uitgebreider dan elders." Maar het lijstje moet nog groeien, véél groeien zelfs. "We willen ook sterke bedrijven uit de provincie eens ounder de loep nemen en bespreken : Plastics Deceuninck, Barco, Packo, Bekaert, Daikin, Picanol...", vertelt Dominique. "En het lijstje bekende West-Vlamingen kan ook nog langer, met info over pakweg Patrick Moenaert of Johan Bruyneel. Ja, er is nog genoeg werk te verzetten !"