Naar inhoud springen

Winok

Van Wikipedia
Eén van de twêe overgebleven oude toorns van d' abdye van Sint-Winok

Winok (° tusschn 640 en 650 - † 6 november 717) wos e zeune van keunienk Domnoneus Judaël van Bretagne en keuniginne Pritella. En is de patrôon van de meulenoars en van 't Frans-Vlamsche Sint-Winoksbergn (in 't Frans verkort noa Bergues), 't stadje da noar hem vernoemd is.

Winok was êest monnik in Sithiu ('t loatere Sint-Omaars) ounder abt Bertinus, die hem loater, in 685, noa Wormhout zound vo doar een nieuwe klôostervestigienge te begunnen. Winok was doa meulenoare en 'n is doa loater ook begroavn.

In 1024, achter de vernielienge van d'abdye van Wormhout deur de Vikiengs, liet Boudewyn met den Board een nieuwe Benedictynabdye bouwn in Sint-Winoksbergn. De reliekn van den heilign zyn van Wormhout noa de kerke van Sint-Omaars overgebrocht en loater, os de kalmte weregekêerd was, noa Sint-Winoksbergn.

Sint-Winokroute[bewerkn | brontekst bewerken]

De Sint-Winokroute is een parcours van 40 km die uutgestippeld is vanof Sint-Winoksbergn. D'r zyn doa nog twêe oude toorns te zien van de abdye van Sint-Winok, die binst de Fransche Revoluusje bykan hêlegans is verwoest.

Wikimedia Commons