Naar inhoud springen

Zeruzalemkerke

Van Wikipedia
Dit artikel es geschreevn in 't Brugs, en da zou best ozô bluuvn.


De Zeruzalemkerke

Eén van de merkweirdigste kerken van Brugge is de Zeruzalemkerke. Z’eet ur definitief uutzicht gekregen tusschen 1470 en 1480. Volgens d’overleverienge is ’t 'n woare kopieë van de Illige Grafkerke in Zeruzalem. De familie Adornes, die uut Genua kwaamp, eet de kerke gebouwd en ’t was Anselmus Adornes die in 1470 en ’71 vo 14 moanden in Zeruzalem gewist was die de defnitieve plannen uutgevoerd eet.

De kerke is eigenlik een mausolee geworden vo Anselmus Adornes en z'n vrouwe, Margaretha van der Banck. Under praalgroaven stoan nog oltyd in ’t midden van de kerke. Adornes was lid gewist van d’ Orde van de Schotse Eenhoorn en persoanlikkn adviseur van de Schotse keunink James III. Dorom is ’t mo juste z'n erte die in ze graf in Brugge ligt en de reste van z'n lyf in Schotland.

D’echte Illige Grafkerke in Zeruzalem is in de 16ste eeuwe ofgebrand, woardeure da de Brugse versie d'enigste is die een gedacht gift van oe da ze der moet uut gezien en. In Brugge is de Zeruzalemkerke d'enigste kerke die gespoard gebleven is van de beeldnstorm.

Wikimedia Commons