Naar inhoud springen

Aare

Van Wikipedia
De riviere de Aare in Europa
De Aare met 't Münsterplattform in Bern in Zwitserland

De Aare is e zyriviere van de Reyn en de grotste riviere die hêlegans up 't groundgebied van Zwitserland lopt. De riviere is 291 kilometer lank en hèt e strôomgebied van 17.779 km². Hoewel dat de Aare e zyriviere van de Reyn is, vervoert ze toch mêer woater of de Reyn.

Geografie[bewerkn | brontekst bewerken]

De Aare begunt in 't "Berner Oberland" up de "Aaregletsjer" an de voet van de "Finsteraarhorn" die dêel uutmakt van de "Berner Alpn". In nôordwestelyke richtienge strôomt de riviere deur 't "Haslital". Halverwege 't dal passeert de Aare e klove, de "Aareschlucht". By "Brienz" strôomt de riviere in 't "Meer van Brienz", die by "Interlaken" in verbiendienge stoat met 't "Meer van Thun". Vanof "Thun" strôomt de Aare verder in nôordwestelyke richtienge.

De riviere passeert d'n ôofdstad Bern, pakt de "Saane" up en wordt by "Aarberg" via 't "Aarekanoal" noar een derde meer geleid: 't "Meer van Biel". Ôorsprounkelyk volgde de riviere e mêer ôostelyke koers en liet de Aare 't meer lienks liggn. Ten westn van "Solothurn" bereikt de riviere heur ôorsprounkelyke beddienge were en lopt doar noa 't nôordôostn, evenwydig an de "Jura", die ze schidt van de "Zwitsersche Hoogvlakte". Up die route pakt de Aare de "Emme" up en voby "Oltn" en "Aarau" ôok de "Reuss", vodat de riviere by "Koblenz" achter 291 km in de Reyn uutmoundt. De beneednlôop lopt deur 't kantong "Aargau", die juste lik de stee "Aarau" achter de Aare is genoamd.[1]

Wikimedia Commons

Referensjes[bewerkn | brontekst bewerken]

  1. De Aare in Zwitserland myswitzerland.com