Bevern (Roeseloare)

Van Wikipedia
Bevern
Geografie
Provinsje West-Vloandern
Gemêente Roeseloare
Coördinoatn 50°58′NB 3°08′OL
Oogteliggienge {{{hoogte}}} m
Ippervlakte 10,59 km²
Inweuners
Bevolkiengsdichtheid
5.615 (2007)
530/km²
Vintn
Vrown
{{{mannen}}}%
{{{vrouwen}}}%
Andre info
Postcode 8800
Zonenummer

Kerke in 't centrum van Bevern

Bevern is e dorp in de provinsje West-Vloandern en e dêelgemêente van Roeseloare. Der zyn 5615 inweuners (tellienge van 2007) en 't wos toet 1965 e zelfstandige gemêente. Bevern ligt in 't nôordôostn van Roeseloare-centrum.

Geschiedenisse[bewerkn | brontekst bewerken]

De noame Bevern is ol were te viendn in documentn van de 11ste êeuwe. Êest wos 't Beverna, loater Bevrene, Beiverne, Bevre en Bevern. De noame Bevern verwyst noa 't Keltisch "Bebrona" (bebro-bever) of misschien komt 't van 't Germoans "Bivruno" (bivru=bever).

Vo de Fransche Revoluusje wos Bevern ingedêeld in twêe "heerlikheedn": Bevern en Onlede. Ols woapn voert 't dorp 't schild van Jan van Vloandern, heer van Bevern en Onlede, bastoardzeune van groaf Lodewyk van Male.

In 't boek "Beveren-Roeselare in de Grote Oorlog" schryft Gabriël Verbeke (geboorn in Bevern in 1937) over 't boeiend moa vergeetn oorlogsverleedn van Bevern. De burgers van Bevern zoatn vier joar lank, van 1914 toet 1918, ipgeslootn binn de grenzn van under gemêente. Ze mochtn moa weg uut Bevern mè toestemmienge van de Duutsche bezetter. Ze woarn verplicht van 's oaves binn te bluuvn en ze mochtn wok nie mè noar under dorpscafés. De Duutschers controleerdn olles, de productie en verdêlienge van 't groan, de petattn, groensels, 't fruut, koeien, melk en d' eiers. Teetn wierd gerantsoeneerd. De burgers van Bevern leefdn wok hêelsan ounder de dreigienge van 't oorlogsgeweld. De vintn wierdn ipgevorderd vor an 't frount te goan werkn. En vele families mostn in 1917 ip 't bevel van de Duutschers olles achterloatn en noa 't verre Herentals verhuuzn. Bevern zag der uut lik e spookdorp.

Loater wos Bevern toet 1960 e rustig boeredorptje met één grôot bedryf, de carrosserie Jonckheere. Vanof 1960 is Bevern styf veranderd. In de plekke van 't stoasjekwartier kwamt er een industriezone, "Roeselare-Noord" en in 1987 e bedryvncentrum woa dan begunnende zelfstandign under bedryf voorlopig kunn ipstartn.

Beziensweirdigheedn[bewerkn | brontekst bewerken]

Kyk noa Bouwkundig erfgoed in Bevern (Roeseloare)
  • De parochie H.Kruisverheffing wos vroeger de St.Germanusparochie. Achter e luchtbombardement van de Duutschers in juli 1918 is de kerke in 1923-1925 heripgebouwd in gilwe zandstêen. By de kerke stoat er e schandpoale uut 1778 en e monument vo de twêe weireldoorloogn.
  • Sedert ogustus 1970 is 't er wok e kerke ip de Kapelhoekwyk, de St.-Catharinakerke.

Bekende menschn[bewerkn | brontekst bewerken]

Externe koppelienge[bewerkn | brontekst bewerken]

Wikimedia Commons