Naar inhoud springen

Hoofdstad

Van Wikipedia
(deureverweezn van Hoofdstee)
Brussel

'n Hoofdstad of hoofdstee van e land, dêelstoat of provinsje is mêestal de stad woa dat de regerienge of 't besteur van 't gebied zetelt. Over 't algemêen is 'n hoofdstad ook de plekke woar da 't parlement, 't gerechtshof en de weunste van 't stoatshoofd gevestigd zyn.

E stad kan hoofdstad zyn van verschillige administratieve plekkn. Azo is Brussel 'n hoofdstad van België, van Vloandern, van 't Brussels Hoofdstedelik Gewest, van de Fransche Gemêenschap en de facto ook van d' Europeesche Unie.

Een hoofdstad kan dezelfste noame hen lik 't gebied. Da komt surtout vele vôorn by provinsjes, mo somtyds ook by landn. Vôorbeeldn zyn de Belgische provinsjes Antwerpn, Luuk en Noamn en de mêeste Spoansche provinsjes. 'n Hoofdstad van 't land Luxemburg noemt ook Luxemburg. Van tyd krygt de noame van een hoofdstad een extra toevoegienge, lik Mexico-Stad, Guatemala-Stad en Panama-Stad.

Keuze vor een hoofdstad

[bewerkn | brontekst bewerken]

Mêestal wordt de belangrykste stad van e gebied gekoozn lik hoofdstad, dikwils ook de stad met de mêeste inweuners en de grotste economie.

Wikimedia Commons