Naar inhoud springen

Isabella van Portugal (1470-1498)

Van Wikipedia
Isabella van Portugal
14701498
Keuniginne van Portugal
Periode1497 – 1498
VôorgangerEleonora van Viseu
IpvolgerMaria van Aragon
VoaderFerdinand II van Aragon
MoederIsabella I van Kastilië

Isabella van Portugal (2 oktober 1470 – Zaragoza, 23 augustus 1498), was de oudste dochter van de Katholieke Keuningn Isabella I van Kastilië en Ferdinand II van Aragon en de zuster van Johanna van Kastilië, bygenoamd de Woanzinnige.

In 1490 trouwde ze me de zeune van keunink Johan II van Portugal, Alfonso, mor in 1491 veroungeluktegt ie me z’n peird. Ze wildeg in ’t klooster goan mor eur ouders verplichtegen eur van in 1497 te trouwn met Emanuel I van Portugal, Alfonso’s nounkel en Johan II’s ipvolger. Da zelfste joar stierf eur enigste broere Johan van Kastilië, vint van Margaretha van Oostnryk, en dus wierd ze ipvolgster van Kastilië. In 1498 stierf ze zelve by de geboorte van under zeuntje Miguel, die de troon van Kastilië en Portugal erfde. Mo ‘t kind stierf in 1500.

Doadeure was Emanuel I z’n kanse van Spanje en Portugal te verenign kwyt. Deur te trouwn met Isabelle ’s joungere zuster, Maria van Aragon, kost ie ’t were goed moakn deur de geboorte van under zeune, Johan III en under dochter (ook Isabella van Portugal), die loater trouwde me Karel V. Under zeune, Filips II zou loater Spanje en Portugal ervn.