Kokmêeuwe

Van Wikipedia
Chroicocephalus ridibundus
Larus ridibundus

De kokmêeuwe (Chroicocephalus ridibundus) es ne veugel van de familie van de mêeuwn. Vroeger wierd de sôorte by 't geslacht Larus ingedêeld.

Uutzicht[bewerkn | brontekst bewerken]

De kokmêeuwe es me zyn 40 cm een klêendere mêeuwe. Der es gin verschil tussn het manneke en het vrouwke. De kop es zwart en zyn lyf es wit, moar zyn vleugels zyn zilvergrys. De toppn van de vleugels zyn zwart. Ie eit oranje pôotn en nen oranje snoavel. In de winter ein ze gin zwarte kappe.

Verspreidienge[bewerkn | brontekst bewerken]

De kokmêeuwe komt overols vôorn in Europa, moar mêestol an zêe. 't Es de mêest vôorkoomnde mêeuwe an de Vlamsche kust. In de winter durft ie ol ne kêe mêer in het binneland te trekkn.

Leevnswyze[bewerkn | brontekst bewerken]

De veugels moakn udder nest in moerassn en meern in het binnenland. Ze doen da in kolonie en ze moakn doarbie vee leevn, om andere bêestn of te schrikkn. Ze moakn udder nest va umus en bloarn. Ze leggen êene kêe eiers, in april - meie en leggn doarbie 3 lichtgele eiers. Dedie koomn uut achter 3 weekn, en 't deurt ton nog 6 weekn vôor da de joungn uutvliegn.

De mêeuwn eetn overre olles, en doarom zie je ze nogol ne kêe by stortplekkn en ofvol. Moar anders eetn ze ôok krabbn, insektn, poaliengn, weekdiern en wormn.