Naar inhoud springen

Morini

Van Wikipedia
Koarte van de Romeinse provincie Belgica

De Morini of Morienn woarn een oud-Belgische stam in den tyd van de Romeinn. Me weetn vrê winnig van under toale, moar êen van under steedn, Boulogne, wierd Bononia genoemd deur den Byzantynsen geschiedkundigen Zosimus en Bonen in de Middelêeuwn. De vornoamste Romeinse nederzettienge, den Civitas Morinorum, in die streke was Tarwanna of Tervanna, tegenwôordig Thérouanne in 't Frans en Terwaan in 't Nederlands. "Wanna" is een oude name voar een platselikke rivier, in da gevol de Klêne Leie. Tope met de Menapiërs zyn ze vermeld in Julius Caesars De Bello Gallico (Over den ôorloge in Gallië).

De stamme zyn noame kom van 't Proto-Indo-Europees wôord *mor-i, wa da zêe of meer betêkent, en is verwant an 't Vlamse wôord moere voa polders. De noame Morini is verzekers een referentie noa de zoutwoatermoerassn wodan ze weundign.

De Morienn weundign in de kustvlakte die in den tyd nog mêer bespoeld wierd deur de Nôordzêe. Under verspreidienge komt overêen met 't dêel van West-Vloandern teegn de kust en Frans-Vloandern toet an Boulogne.

De Morienn bouwdign under huuzn an de kant van de natte polders up land die gedraineerd was voa te boern, en up een kunstmoatigen heuvel die een pol of een terp wordt genoemd. Overbluufsels van zoan pols kunn nog olsan in 't landschap gezien wordn. Een vôorbêeld doavan is 't nateurreservoat den 'Uitkerkse Polder'.[1]

Ze woarn succesvulle boern omdat de ground zoa vruchtboar was. Overbluufsels van dykn en Romeinse grachtn zyn gevoundn. Ze voerdn handle met de Brittn in Kent en de Bataviërs in Olland.

Geschiedenisse

[bewerkn | brontekst bewerken]

Julius Caesar was voarol in 't gebied van de Morienn g'interesseerd omdat 't de kortste oversteek noar Iengeland was. De Morienn haan wel under eign haavn Portius Itius, moa Caesar concentreerdig em up de streke round Wissant woadat den ofstand 't korste was. Deurdat under gebied een miengsel van moerassn en bussn was, wodan de Morienn under kostn verduukn, hèt Caesar noais de hêle streke van de Morienn veroverd. Dat is wel gebeurd ounder zyn upvolger Augustus, die under inlyfde in de Romeinse provincie Belgica.

<references>

  1. Uitkerkse Polder