Margaretha van Male: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
81 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
Labels: Visuele tekstverwerker Ongedaan gemaakt
 
Deur heur huwelik mè Filips de Stoutn kwam ze de stammoeder van d'hertogelikke [[Hertog van Bourgondië#Huus Valois-Bourgondië (1363–1482)|Valois-dynastie]] van Bourgondië.
[[File:Gravin Margareta1.jpg|thumb|left|<center>GravinneGravin Margaretha met heurhaar vintman [[Filips de Stoutn|Filips de Stoute]] (Flandria illustrata, 1641)]]
==HeurHaar leevnleven==
Margaretha van Male was d'êenigstede enigste dochter en erfgenoameerfgename van [[Lodewyk van Male|Lodewijk van Male]]. HeurHaar moeder, Margaretha van BroabantBrabant, was de twiddetweede dochter van Jan III, [[hertog van Broabant|hertog van Brabant]], [[Lothier]] en Limburg.
 
In 1357, anop heurhaar zeevnzeven joarjaar, wierdwerd ze uutg'huweliktuitgehuwelijkt anaan Philippe van Rouvres, die tontoen elf joarjaar oud was. JeHij was hertog van Bourgondië en groafgraaf van Artois en Franche-Comté, momaar jehij stierf ipop 21 november 1361 zounderzonder joungeskinderen.
 
KeunienkKoning [[Jean II van Vrankryk]], eeen klêenzeunekleinzoon van [[Robert II van Bourgondië]] erfde 'thet hertogdom Bourgondië en gaf 'thet twitwee joarjaar loaterlater deurezijn anaan z'nzijn joungstejongste zeunezoon [[Filips de Stoutn|Filips de Stoute]]. In 1369 trouwde Margaretha met hem en krêegkreeg ze z'heurhaar vroeger hertogdom wereterug.
 
OsToen heurhaar voadervader stierf in 1384 erfdnerfden zyzij en heurhaar vintman de groafschappngraafschappen VloandernVlaandern, Nevers, Rethel, Artois en Franche-Comté.
 
==D'erfregeliengeDe anerferilengen heuraan haar moeders kant==
HeurHaar moeders voadervader [[Hertog van Broabant#Hertoogn van Broabant, Lothier en Limburg|Jan III van BroabantBrabant]], stierf in 1355. ZynZijn oudste dochter Joanna van BroabantBrabant (de tante van Margaretha van Male) erfde zynzijn hertogdommnhertogdommen, omdaomdat zynzijn twitwee zeunszussen al dôoddood woarnwaren. MoMaar die erfregelienge wierd betwist deur Lodewyk van Male en Reinoud III van Gelre, de schonbroers van Joanna. Die familieruuzje leidde tout de ''Broabantsche Succesjeoorloge''.
 
In 1383 stierf Joanna heur vint, Wenceslaus I van Luxemburg, e zeune van [[Jan de Blendn]]. Achter zyn dôod begost Joanna, die gin jounges haad, mêer en mêer partye te kiezn vor heur nichtje Margaretha, die in 1390 erkend wierd als erfgenoameerfgename. Heur twiddetweede zeunezooneµ Anton wierd in 1404 anveird als ruwoard. Achter Joanna 's dôod in 1406 erfde Anton 't hertogdom Broabant, Lothier en Limburg.
 
==Under jounges==

Navigatiemenu