Verona

Van Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verona es ne stad in 't nôorden van Itoalië. Verona ligt in de regio Veneto, ip de grenze tussn de Po-vlakte en de Alpen en eit a peu pres 270.000 inweuners. Het ligt an de Adige rivier, een ziestrôom van de Po en dichte by 't Gardameer.

Geschiedenisse[bewerkn | brontekst bewerken]

De êeste inweuners van Veronia woarn de Euganei in 550 vôo Christus. In 300 vôo Christus es Verona een Romeinse kolonie gekoomn.

Bezienswoardigheedn[bewerkn | brontekst bewerken]

De Romeinsn arena

Deur de ryke geschiedenisse van Verona zyn der veel bezienswoardigeedn in Verona. 't Es gekoozn tot een UNESCO weirelderfgoedplekke. Het belangrykste monument es et Romeinse amphitheatre, de Arena, die gebouwd es round 30 achter Christus. Tot ip vandoage speeln ze der tonêelstikkn in de zomer. Andere monumentn uut de Rominse tyd zyn 't theoater, de Arco dei Gavi, de Porta dei Borsari en de Porta dei Leoni.

Uut de middelêeuwn en loater zyn vôorol de basiliekn en keirkn overgebleevn: de grôte Romoanse Basilica of San Zeno Maggiore, de Basilica de San Lorenzo, de St. Maria Antica en de St Anastasia zyn de belangrykste.

Verona es ôok nog gekend voo een onôoglik balkonske: het balkonske woarda Romeo Juliet zoe anbeedn ein (in het verhoal van Shakespeare).

Sport[bewerkn | brontekst bewerken]

Externe koppelienge[bewerkn | brontekst bewerken]

Wikimedia Commons