Konrad I van Oost-Francië

Van Wikipedia
Ga naar: Begunplekkn, zoeken
Konrad I
ca. 881 - 918
Konrad1 iniciala.jpg
Keunienk van Oost-Francië
Periode 911-918
Vôorganger Lodewyk et Kiend
Ipvolger Hendrik de Veugeloare
Hertog van Franconië
Periode 906-918
Vôorganger ?
Ipvolger Eberhard III
Voader Konrad van Fritzlar
Moeder Glismut van Karinthië

Konrad I, de Joungern genoemd, (ca. 881 - Weilburg, 23 december 918) was van 906 hertog van Frankn (of Franconië) en van 911 tout 918 keunienk van Oost-Francië, et loatere Duutsland.

Je was de verkoozn ipvolger van Lodewyk et Kiend, de latste Karoliengische keunienk van Oost-Francië, en j‘is den ênigste keunienk van et huus van de Konradynen gewist. ‘t Keunienkryk evolueerde loater ounder ’t Saksisch Huus van de Liudolfiengers (ook et Ottoons Huus genoemd) noar et Hillig Rôoms Ryk.

In Lotharingen wierd Konrad nie erkend als ipvolger van Lodewyk et Kiend. Reginar I, van et huus Reginar of de Reiniers, was ton hertog van Lotharingen. De Reginars hen lange gevochtn teegn de Konradynen vo de macht in Lotharingen. Ounder zyn leiderschap koozn ze de Karolienger Karel de Simpeln van West-Francië als keunienk van Lotharingen in de plekke van Konrad.

Konrad was e zeune van Konrad den Oudern van Fritzlar en van Glismut, e dochter van Arnulf van Karinthië.

In 913 ist ie getrouwd mè Cunigonde van Zwaabn. Z’haan twi jounges: Cunigunde en Herman.

Hêel de periode dat ie keunienk was het ie standvastig moetn vechtn teegn de groeiende macht van d’hertoogn van de stamhertogdommn Saksn, Beiern en Zwaabn, en j'het et uutendelik nie kunn hoaln.

Je besefte da den hertog van Saksn den ênigstn was die capabel was vo ‘t keunienkryk tegoare t‘houdn en ip zyn sterfbedde kost ie zyn broere Eberhard overhoaln vo de krône over te droagn an Hendrik de Veugeloare, den hertog van Saksn, die hem ipvolgde in Oost-Francië. Zyn broere volgdeg hem ip als hertog Eberhard III van Franconië.

Wikimedia Commons