Discuusje Wikipedia:Vormleer Ypers

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Van Wikipedia

Vo Zuud-West-Vloamiengn ollene?[brontekst bewerken]

Bannint, mo me moetn entwoastn behun. En lik da 'k ik van diene coté benne... Ik nodihe junder ollemoale uut om an te vuln wo da je hider da nodih vint.

Voe 't Noord-West-Vlams stelle kik voorn om en afzoenderlike pahina te behun want d'r hoan verzekers nohol veel versjkiln zien. Wuk peinzje hider? --Patrick 08:18, 8 ohustus 2006 (UTC)

Misschien preciseren dat'om Zuid-West vloanderen goat en nie Zuid-West-Vloanderen, de streke van Ippre dus. Dedie van Kortrik peizen oak dazze van t'Zuiden zeun, moa k'peize dat'eigenlik zuid-Oost West-Vlaanderen is. Met arrondissementen goat er verzekers minder verwarring zun. --Niem 08:51, 8 ohustus 2006 (UTC)

Ik heb ook altijd die miserie. Zuid-West-Vlaanderen is een erg onduidelijke term. Is het Zuid-{West-Vlaanderen} (dus het zuiden in het algemeen, voor het Kortrijkse dus, eventueel ook wat ruimernaar boven toe) of is het {Zuid-West}-Vlaanderen, dus de streek naar het westen toe, maar dan de zuidelijke kant ervan, het Ieperse en zo --LimoWreck 09:58, 8 ohustus 2006 (UTC)
Misschien da koartje gebruken om de regios an te duuden. dialect regios De huidige versie van de vormleer van Patrick sloat voaral op Ieper -Poperinge, moar zeker niet ip WV ZuidOost. --Niem 11:45, 8 ohustus 2006 (UTC)
Rehtuut hezei, tes e sjko koartje! Mo amai zeh: Polders, Oetland, Veurne-Ambacht, Ipper-Poperienge, Zuudoostn - da zien 5 streekn! Oe moe kik datte hoan anpakn?
Wat moet volgens jullie de bedoeling zijn van pagina's zoals de deze hier: een idee geven van hoe West-Vlaams (ruime zin) klinkt en vervoegt, of van een gedetailleerde studie te zijn van alle mogelijke varianten? Ik had eerder het eerste in gedachten, maar toegegeven: het nodigt vlug uit om verder te gaan en trachten een volledig overzicht te bekomen. Maar wat doen we dan best: 1 pagina die alle varianten dekt of een pagina per variant? Ik heb onvoldoende zicht op de verschillen. Volgens LimoWreck valt dit nog mee, wat pleit om alles binnen een pagina te houden. Ik ga de tabellen binnenkort in die zin uitbreiden (voorlopig enkel voor het ZO), als een van jullie die dan kan aanvullen aub? --Patrick 12:27, 8 ohustus 2006 (UTC)
Misschien kun je om zicht te krijgen gewoon ook voor verbuigingen en zo ofwel aanvullen, ofwel een extra tabel maken, of iets gelijkaardigs doen als Wikipedia:West-Vlams/Dialect Tabel Arr en Wikipedia:West-Vlams/Dialect Tabel Detail ? Let op, die twee pagina's ben ik nog altijd aan het maken, ze zijn nog niet af hé ;-) In het artikel Vormleer kan dan een iets beknopter overzicht of zo ? 't is maar een eerste voorlopig gedacht --LimoWreck 12:32, 8 ohustus 2006 (UTC)

Wat betreft de Noord/Zuid verschillen... veel verschillen zijn er niet denk ik; ik denk dat ze zelfs netjes op een pagina zouden passen. Het ene verschil dat ik nu zie is dat men in Kortrijk in de 1ste persoon enkelvoud de AN verbuiging "ik ben", "ik werk", "ik èè", "ik durve" gebruikt, terwijl men in het westen, centrum en noorden van de provincie in de 1ste persoon enkelvoud de inifitief gebruikt (evt. iets korter uitgesproken), dus "ik zien", "ik werk'n", "ik èn", "ik durvn". De andere tijden zijn normaalgezien +/- tzelfde zeker en zo; en andere noemenswaardig verschillen zie ik niet echt. Over een lettertje dat niet ter zake doet voor de grammatica moeten we niet vallen. Als de tabellen mooi opgemaakt zijn is het eventueel mogelijk gewoon de twee varianten onder elkaar te zetten in de rij eerste persoon enkelvoud. --LimoWreck 10:03, 8 ohustus 2006 (UTC)

ik moen oak entwa vroaghen; over de verleden tid van de zwakke werkwoorden; lik bevoorbeeld 'willen'. Wider zehhen doar olsan 'ik wildehe, ghi wildehe enzovoars; ik speeldehe, ghi speeldehe, enzovoars; wilt er iemand da nekier juste invullen! merci ee, en tot in den droai!

Van woa zie je hi juuste? 'k èè joen voorstel overhenoomn in de tabelle ieroender. Klopt et e bitje? Pas anders moa herust de tabelle zelve an, 'k hoa ze kik toen overneemn up de oofdpahina. Merci! --Patrick 17:37, 15 ohustus 2006 (UTC)


speeln (spelen) moakn (maken) wiln (willen)
ik speelde, speeldehe moakte, moaktehe wilde, wildehe
hi speelde, speeldehe makte, maktehe wilde, wildehe
je/zi/'t speelde, speeldehe makte, maktehe wilde, wildehe
wider speeldn, speeldehen moaktn, moaktehen wildn, wildehen
hider speelde, speeldehe moakte, moaktehe wilde, wildehe
zider speeldn, speeldehen moaktn, moaktehen wildn, wildehen
deelword hespeeld hemakt hewild


"Int West-Vlams tridt er bi sommihste werkwordn umlaut up bi den twiddn en derdn persoon ienkelvoed. Da vin j'ook bi andere toaln were, lik int Duuts (ich spreche/du sprichst/er spricht)."

Umlaut? e/i Wechsel in het Duits, in het West-Vlaams zou er dus ook gewisseld moeten worden, maar geen Umlaut!

Umlaut is het verkleuren van de beklemtoonde vocaal onder invloed van de volgende vocaal of halfvocaal, vaak a -> e, e -> i. -Patrick 21:27, 30 ohustus 2006 (UTC)


bepaalde lidwoorden[brontekst bewerken]

Zou iemand die willen toevoegen aan het artikel? (met eventuele deletieregels beschreven) //Grytolle