Gironde

Van Wikipedia
Vrankryk Gironde (33)

Liggienge van de Gironde in Frankryk
Regio Nouvelle-Aquitaine
Hoofdstad
(Préfecture)
Bordeaux
Sous-préfectures Arcachon
Blaye
Langon
Lesparre-Médoc
Libourne
Ippervlak 9975,6 km²
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

1.566.679 (2016)
157 inw./km²
Arrondissementn 6
Kantongs 33
Gemêentes 535
{{{foto}}}
{{{byschrift}}}

De Gironde (33) es 'n departement in de regio Nouvelle-Aquitaine in't zuudwestn van Vrankryk. 't Is in ippervlak 't grotste Frans departement dat in Europa ligt.

't Es genoemd noa 't gelyknoamige estuoarium woar da de riviern de Garonne en de Dordogne in tôopekomm'n. Inweuners van de Gironde wordn Girondins genoemd.

Geschiedenisse[bewerkn | brontekst bewerken]

De Gironde is één van de 83 departementn die gecreëerd zyn binst de Fransche Revoluusje, de 4e moarte 1790. 't Is e dêel van de vroegere provinsjes Guyenne en Gascogne.

Tusschn 1793 en 1795 noemdigde 't gebied ook Bec-d'Ambès. Tout 2016 wos't departement ounderdêel van de regio Aquitaine.

Geografie[bewerkn | brontekst bewerken]

Gironde grenst an de departementn Charente-Maritime in't nôord'n, an de Dordogne en Lot-et-Garonne in't ôostn en an Landes in't zuud'n. O de westkantn ligt d'Atlantische Oceoane (mêer bepoald de Golf van Biskaje).

't Bestoat uut zes arroendissementn (Arcachon, Blaye, Bordeaux, Langon, Lesparre-Médoc en Libourne), 33 kantongs en 535 gemêentn. De grotste gemêentn noar inweunertal zyn Bordeaux, Mérignac, Pessac, Talence en Villenave-d'Ornon.

Gekende toeristische plekkn an de zêe zyn Soulac, Montalivet, Hourtin, Carcans, Lacanau, Le Porge, Andernos, Lège-Cap-Ferret, Arcachon en Pyla-sur-Mer. De Dune du Pilat, êen van d'ôogste duun'n in de weireld, es de belangrykste toeristische attraksje van de kuststreke.

Externe koppeliengn[bewerkn | brontekst bewerken]

Wikimedia Commons